Rodica Binder, fost jurnalist la Radio Deutsche Welle, va susţine azi, la Timişoara, o dezbatere despre impactul produs de căderea Zidului Berlinului, acum 25 de ani, despre abolirea regimurilor comuniste din ţările fostului Bloc sovietic şi despre modelarea destinului actual al Europei.
Centrul Cultural German din Timişoara, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară “Eugen Todoran”a Universităţii de Vest organizează azi, de la ora 18, în aula Bibliotecii, o dezbatere care marchează împlinirea a 25 de ani de la căderea zidului Berlinului. Moment istoric care, prin prăbuşirea Cortinei de Fier ce separa politic continentul în Europa de Vest şi Europa de Est, a echivalat cu abolirea unei frontiere arbitrare şi cu crearea premiselor prăbuşirii regimurilor comuniste din ţările Blocului estic european.
La dezbatere vor participa Rodica Binder, publicist şi membru al Uniunii Jurnaliştilor din Germania, fost jurnalist la Radio Deutsche Welle, şi Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.
„Nu a căzut doar un zid și, totodată, granița dintre cele două state germane, ci și Cortina de Fier care, prin Zidul Berlinului, reprezenta granița politică dintre Est și Vest în inima Europei. Astfel, Europa de Est a fost deșteptată, iar consecința a fost prăbușirea regimurilor comuniste în țările Blocului Estic”, spun organizatorii evenimentului, cu privire la impactul pe care căderea Cortinei de Fier l-a avut asupra întregii Europe. În contextul generat de prăbuşirea Cortinei de Fier, ultimul punct de pe harta abolirii regimurilor comuniste a fost Bucureştiul, căci, “la nici o lună mai târziu, valul democratic, care a fost declanșat prin căderea Zidului Berlinului, a cuprins pe deplin și România, unde în același timp a fost consemnată și ultima vărsare de sânge în timpul regimului comunist din Europa. Ca și concluzie pentru dezvoltarea politică a Europei la sfârșitul anului 1989 se poate spune că ceea ce a început în Berlin, a fost încheiat la București”.
Întorsătura politică din Europa de Est a produs schimbarea democratică și o legătură strânsă între statele europene, evoluție care trebuie menținută atât în prezent cât și în viitor, apreciază organizatorii dezbaterii din această seară, la BCUT.
În continuarea dezbaterii vor fi proiectate patru scurtmetraje germane: Der graue Apfel, Sonderurlaub, Stefan – eine Ost/West Schnulze și … es wird jemand kommen, der ja zu mir sagt“, regizate de Michael Blume.
Dezbaterea, la care sunt aşteptaţi să participe toţi cei interesaţi de evoluţia istoriei recente şi de impactul istoric al căderii zidului Berlinului, se va desfășura în limba română. Scurtmetrajele vor fi proiectate în limba germană, cu subtitrare în limba engleză.
Ultimele comentarii