24 de milioane de euro din fonduri europene pentru trei proiecte ale Timişoarei

Sorin Maxim şi Nicolae Robu Foto: ADR Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regionale Vest și Primăria Municipiului Timișoara au semnat astăzi trei noi contracte de finanțare în valoare totală de peste 24 de milioane de euro.

 

Contractele, a căror finanţare este asigurată prin programul Regio-POR 2014-2020, vizează înnoirea flotei de tramvaie din Timișoara, în prima etapă, apoi reabilitarea, extinderea și dotarea Ambulatoriului ORL al Spitalului Municipal, respectiv construcția unei noi creșe, pe Calea Bogdăneștilor.

Prin primul proiect contractat astăzi va fi asigurată finanțarea pentru achiziția a şapte tramvaie noi și moderne, cu o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, eficiente din punct de vedere energetic și adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. Acestea vor fi echipate cu instalații de aer condiționat, încălzire prin conversie și încălzire prin conducție termică în scaune, sistem suplimentar de alimentare care permite o autonomie de minimum 20 km în cazul unor incidente în circulație, sisteme de informare a călătorilor în interior și exterior, sisteme audio-video pentru publicitate și de supraveghere video pentru siguranța călătorilor, precum și sisteme de monitorizare și de e-ticketing compatibile cu restul flotei de vehicule aflate în exploatarea Societății de Transport Public Timișoara. Vehiculele noi vor înlocui  o parte din tramvaiele vechi care circulă pe liniile 1 și 6.

Investiția are ca obiectiv creșterea gradului de confort al călătorilor, a vitezei medii de deplasare și a accesibilității tramvaielor, astfel încât transportul public să devină mai atractiv și, totodată, reducerea poluării, prin scăderea emisiilor de dioxid de carbon. Valoarea totală a contractului este de 96.3 milioane de lei, din care 79,3 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile. Durata de implementare a proiectului este de 49 de luni.

În completarea investiției, tot în cadrul Regio-POR au fost depuse spre finanțare încă două proiecte pentru înnoirea flotei de tramvaie.

Cel de-al doilea proiect contractat vizează reabilitarea, extinderea și dotarea infrastructurii Ambulatoriului ORL din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara. Sunt prevăzute reabilitarea parterului imobilului situat pe bulevardul Revoluției din 1989 nr. 6 și extinderea sa pe verticală, rezultând o clădire cu parter și patru etaje, cu o suprafață construită desfășurată de 865 de metri pătrați. Construcția va fi prevăzută cu ascensor pentru transport persoane, scări și scări metalice exterioare, cu rol de evacuare. De asemenea, vor fi refăcute toate instalaţiile, vor fi introduse altele noi și vor fi realizate amenajări exterioare. Investiția cuprinde şi dotarea cu echipamente medicale a ambulatoriului. Valoarea totală a proiectului este de 10,5 milioane de lei, din care 10,3 milioane de lei, finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 51 de luni.

Cel de-al treilea proiect vizează construcţia şi echiparea unei creşe de pe Calea Bogdăneştilor intersecţie cu strada Amzei. Aceasta este prevăzută a avea un regim de înălțime P+1E  şi o suprafață construită desfășurată de 1.340 mp. Noua clădire va fi prevăzută cu toate instalațiile necesare bunei funcționări în condiții de eficiență energetică, inclusiv panouri solare, spații pentru activităţile zilnice ale copiilor și pentru dormit, loc de luat masa și bucătărie, mobilier și dotări specifice, facilități pentru persoanele cu dizabilități (lift dimensionat corespunzător și rampe de acces), sistem de supraveghere antiefracţie, nouă locuri de parcare etc. Valoarea totală a investiției este de 7,7 milioane de lei, din care 1,2 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 28 de luni.

Semnatarii contractelor sunt Nicolae Robu, primarul Timișoarei, și Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest. La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio-POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 496 de proiecte, în valoare totală de 735,68 milioane euro, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 601,67 milioane euro.

Print Friendly, PDF & Email