2 în 1 într-un mandat: şi primar, şi medic

Medic familie 2Primarul PSD din comuna Saravale este la al doilea mandat. Pe timpul primului mandat nimeni nu s-a sesizat că acesta a fost în stare de incompatibilitate, fiind şi medic, şi primar.

 

Sava Stoian a fost, timp de aproape patru ani, şi primarul comunei Saravale, şi medic în localitate, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş fiind înscris cu Cabinet Medical Medicină Generală Dr. Stoian Sava. Cu mai mult de 2.200 de pacienţi înscrişi.

Înainte de alegerile locale din iunie, când Sava Stoian intrase în cursă pentru un al doilea mandat, am solicitat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş să aducă nişte clarificări în această situaţie, răspunzându-ne la câteva întrebări:

1. Care sunt relaţiile medicului Sava Stoian cu CJAS Timiş: are personal contract ori şi-a cesionat serviciile altui medic? Dacă le-a cesionat, vă rugăm să ne comunicaţi cui şi cu ce dată?

2. Pe ce nume este contul în care virează CJAS Timiş banii pentru Cabinet Medical Medicină Generală Dr. Stoian Sava?

3. Care sunt sumele virate de CJAS Timiş pentru pentru Cabinet Medical Medicină Generală Dr. Stoian Sava, în anii 2012, 2013, 2014, 2015 şi 2016?

4. Câţi pacienţi sunt înscrişi pe listele Cabinetului Medical Medicină Generală Dr. Stoian Sava?

Răspunsul a venit abia zilele trecute, incomplet, invocându-se confidenţialitatea în privinţa informaţiilor legate de partea financiară.

Ni se transmite însă că Sava Stoian nu mai este în relaţie contractuală cu CJAS Timiş, de la începutul acestui an când, în baza convenţiei de înlocuire, activitatea medicală a acestuia a fost preluată, în 1 ianuarie 2016, de către medicul Liliana Abrudan, până în 31 decembrie 2016. Un răspuns din care rezultă că, timp de aproape patru ani, din vara lui 2012, când a câştigat alegerile pe lista USL, Sava Stoian s-a aflat în stare de incompatibilitate.

În privinţa contului în care CJAS Timiş efectuează plăţile, şi în momentul de faţă, acesta este al Cabinetului Medical Medicină Generală Dr. Stoian Sava, ne transmit reprezentanţii CJAS Timiş. Care, însă, invocând confidenţialitatea, nu comunică sumele pe care Casa i le-a virat în anii 2012, 2013, 2014, 2015 şi 2016.

Ce spune legea? Că e stare de incompatibilitate. Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sanctionarea corupţiei prevede, la art. 87, lit. k, că funcția de primar este incompatibilă cu „orice alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale.”

L-am contactat, ieri, pe primarul Stoian Sava – pe numărul de telefon cu care apare şi pe site-ul CJAS Timiş – pentru a-l întreba de ce nu a renunţat, la începutul primului mandat, la activitatea de medic, care l-a plasat într-o stare ce intră în contradicţie cu legea. Acesta susţine că nu a profesat, deşi CJAS Timiş declară că Stoian Sava nu mai este în relaţie contrractuală cu Casa din ianuarie 2016, nu din iunie 2012, când a preluat mandatul de primar. L-am rugat să ne transmită pe adresa redacţiei o copie după actul care confirmă ceea ce spune. Ne-a declarat că ne-o va trimite în cursul zilei de ieri. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Rămâne de văzut ce va spune Agenţia Naţională de Integritate despre acest caz.

 

Print Friendly, PDF & Email