În 2015, Primăria are în plan strângerea de pe străzile Timişoarei a 2.000 de câini vagabonzi. Un număr dublu faţă de cel din 2014. Potrivit unor consilieri locali din Primărie, este greu de crezut că Primăria verifică numărul câinilor vagabonzi strânşi, dar şi al cadavrelor culese de pe drumurile din oraş.
1.075 de câini, culeşi în 2014 de pe străzile oraşului
Deşi încă mai sunt zone din Timişoara în care câinii vagabonzi sunt prezenţe nelipsite, conform raportului publicat de Primărie, sesizările privind câinii fără stăpân, înregistrate pe parcursul anului 2014, au fost în număr de 558 şi au fost soluţionate împreună cu operatorul de profil, SC Danyflor SRL, fiind în scădere faţă de anul 2013, când au fost 627 de sesizări.
Potrivit aceleiaşi evidenţe, anul trecut au fost ridicaţi de pe domeniul public 1.075 de câini, s-au înregistrat 144 de eutanasii, iar de pe domeniul public au fost ridicate 428 cadavre de câini. Pentru serviciile de gestionare a populaţiei canine din Timişoara, Primăria a plătit 671.774,93 de lei.
Împreună cu Asociaţia de protecţie a animalelor „Ecovet”, au fost promovate adopţiile canine, cei 870 de câini adoptați fiind, spune Primăria, „rezultatul bunei colaborări a Municipalității cu organizațiile non-profit din domeniu și a unei bune popularizări în mass-media locală.”
„Eu cred că această activitate de gestionare a populaţiei canine este una profitabilă pentru firma care se ocupă, dar nu ştiu cât este de rentabilă pentru Primărie. Pe de altă parte, credeţi că se verifică cu exactitate câte cadavre de câini s-au strâns de pe domeniul public, pe parcursul unui an?” ne-a declarat consilierul local PNL (fost PDL) Simion Moşiu.
Dar pentru că timişorenii ajung la urgenţe muşcaţi nu doar de patrupedele vagaboande, ci, uneori, şi de câinii cu stăpân lăsaţi să bântuie pe străzile Timişoarei, s-a promis că se vor lua măsuri stricte pentru realizarea unui Registru al animalelor de companie care să nu fie paralel cu realitatea, timişorenii posesori ai unor astfel de animale fiind obligaţi să-i înscrie în acest document, în caz contrar, riscând amenzi. Cifrele raportate pe anul trecut au dovedit că sunt foarte puţini timişorenii care îşi înscriu animalele la Primărie. În 2014, în urma solicitărilor primite, au fost înregistrate doar 174 de animale în Registrul animalelor de companie. Restul rămân în „clandestinitate”. Mai interesant este faptul că Direcţia de Mediu, prin intermediul firmei care a concesionat acest serviciu de gestionare a populaţiei canine şi-a fixat un obiectiv mai mult decât ambiţios pe acest an, când se presupune că se vor strânge de pe străzile oraşului un număr dublu de câini vagabonzi faţă de cel de anul trecut. Astfel, în obiectivele pentru 2015 se înscrie „managementul” a 2.000 câini fără stăpân de pe domeniul public al Timişoarei.
Un nou contract pe trei ani, semnat în decembrie
Direcţia de Mediu a Primăriei Timişoara spune că pe parcursul anului trecut, s-a urmărit şi verificat periodic activitatea societăţii Danyflor conform contractului de concesiune din 2006, privind serviciului public de management al populaţiei canine, animalelor de companie şi activităţii de ecarisaj în municipiul Timişoara, care s-a finalizat în februarie 2014. Pentru a asigura continuitatea pe perioada derulării procedurilor de licitaţie, s-au încheiat în urma procedurii de achiziţie directă cu acelaşi operator, două contracte pe şase luni prin atribuire directă – unul având ca obiect serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public şi privat al Municipiul Timişoara, şi al doilea având ca obiect serviciul de salubrizare pentru activitatea de colectare a cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora unităţilor de ecarisaj. După care, în luna decembrie a fost semnat noul contract de concesiune pe o durată de trei ani.
Direcţia de Mediu susţine că pe tot parcursul anului trecut au fost efectuate controale periodice privind starea de întreţinere şi bunăstare a animalelor din adăpost.
Ultimele comentarii