„1978”, spectacol jucat în scop umanitar

„1978”. Foto: Beliczay László

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara s-a alăturat campaniei Artiștii pentru artiști, o inițiativă caritabilă a Uniunii Teatrale pentru susținerea artiștilor în situații precare. Cumpărând bilete la spectacolul 1978, din 27 martie, publicul poate ajuta artiștii suferinzi, toate veniturile din bilete fiind redirecționate în scop umanitar.

 

Spectacolul 1978, regizat de Tomi Janežič, din Slovenia, a fost nominalizat recent pentru Cel mai bun spectacol și Cea mai bună scenografie de teatru, scenograful fiind Branko Hojnik, în 2023, la Premiile UNITER.

Acțiunea urmărește viața de zi cu zi a unei familii în anii 1970 din România comunistă, dar în același timp face o punte în timp până la Primul Război Mondial și soarta soldaților de pe frontul din Italia. Dramatismul este accentuat de cele trei spații diferite în care se desfășoară cele trei acte ale spectacolului, într-o clădire care a stat zeci de ani nefolosită – fosta Facultate de Hidrotehnică a Politehnicii, de pe Aleea Ghirodei nr. 3). Dincolo de a fi o lecție despre istorie, 1978 vorbește despre traume transgeneraționale, despre povești de familie nespuse și firele invizibile care ne leagă într-o istorie ciclică a umanității.

Nu întâmplător, spun reprezentanții Teatrului Maghiar din Timișoara, reprezentația din cadrul campaniei Artiștii pentru artiști a fost programată în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului. Mesajul care va fi citit înainte de spectacol în aparține lui Jon Fosse, dramaturg norvegian: „Războiul este o agresiune împotriva a ceea ce se află în adâncul nostru, al tuturor, împotriva acelui ceva unic. Şi este totodată o agresiune împotriva artei, împotriva a ceea ce se află în adâncul oricărei arte.”

Ultimele bilete la 1978 pot fi cumpărate de la casa de bilete a teatrului între orele 13 și 19, sau online, de pe https://ticket.tm-t.ro/ro. Transportul cu autobuzul la Hală este asigurat de teatru. Următoarea reprezentație va avea loc în 7 aprilie, de la ora 18. Traducerea în română și engleză se face prin supratitrare.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email