„1978”, o explorare teatrală, geografică și emoțională a Timișoarei

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara pune în scemă, în premieră, spectacolul 1978, o nouă explorare teatrală, geografică și emoțională a oraşului.

 

Spectacolul 1978 va avea loc în premieră joi, 7 decembrie, la fosta Facultate de Hidrotehnică a Universității Politehnica, a doua reprezentație fiind în 8 decembrie, fiind interpretat în maghiară, cu traducere în română și engleză. Regia şi dramaturgia spectacolului sunt semnate de Tomi Janežič, care a fost prezent de mai multe ori cu producțiile sale (printre care Pescărușul şi Moartea lui Ivan Ilici) la Festivalul Euroregional TESZT, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.

Spectacolul 1978 vorbește despre România anilor ’70 și este o ficțiune documentară trans-generațională bazată pe poveștile personale ale actorilor și ale regizorului. Este o poveste despre comunismul dintr-un apartament românesc, conectat la evenimente locale și globale. Spațiul geografic se contopește cu cel al memoriei, al amintirilor din copilărie, al poveștilor auzite de la cei din familie, al maturizării și creșterii în anii comunismului.

Din distribuţie fac parte: Balázs Attila, Borbély B. Emília, Császár Mónika, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Mátyás Zsolt Imre, Simó Emese, Szöllősi Eszter, Vajda Boróka. Decorul va fi creat de Branko Hojnik din Slovenia, iar costumele de Marina Sremac, din Serbia.

1978 face parte dintr-o serie de 12 spectacole reunite sub genericul Destin(y)ation, produse de teatre din mai multe țări pentru a fi prezentate în 2025 în Capitala Culturală Europeană Nova Gorica/Gorizia, unde s-a născut regizorul. Simona Semenič, cunoscută autoare slovenă cu care Janežič a colaborat deja – scrie 12 piese miniaturale care vor face legătura dintre cele 12 spectacole despre copilărie, transgeneraționalitate, granițe, schimbări socio-politice, război etc. 1978 a fost deja inclus în programul Capitalei Culturale Europene GO25. Nova Gorica/Gorizia în colaborare cu Mittelfest – Festivalul Internațional din Cividale, Italia.

Sediul Facultății de Hidrotehnică a UPT, de pe Calea Ghirodei nr. 32, unde va avea loc spetacolul, este un spațiu nefolosit de foarte mult timp, care va fi reintrodus astfel în circuitul comunitar. Clădirea, spun reprezentanţii Teatrului Maghiar, are un potențial imens ca spațiu teatral itinerant și va fi repusă în folosință în urma unui efort considerabil depus de echipa Teatrului Maghiar în această perioadă. Organizatorii vor asigura transportul din centrul orașului până la locul spectacolului și înapoi.

Biletele vor putea fi achiziţionate în curând de la Casa de Bilete a Teatrului Maghiar, de pe strada Alba Iulia nr. 2, de luni până vineri între orele 13-19, sau online pe www.ticket.tm-t.ro Invitația la premiera 1978 este inclusă în abonamentul KultCard – de 70 de ani împreună, care se poate achiziționa deja la casa de bilete a teatrului, la un preț de 70 de lei, și include toate premierele stagiunii 2023-2024 și reduceri la celelalte spectacole.

Proiectul face parte din programul extins Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și a fost inclus în evenimentele de la „Închidere – Timișoara 2023 la nesfârșit”.

 

 

Print Friendly, PDF & Email