17 noi condamnări ale României la CEDO, din cauza tergiversării dosarului Revoluţiei

CEDOCurtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat azi în 17 cauze conexate în dosarul „Elena Apostol și alţii contra România”.

 

Cei 17 care s-au adresat CEDO sunt cetățeni români cu vârste cuprinse între şi 31 şi 81 de ani, din Bucureşti, Măgurele și Reșița. Ei se plâng de lipsa de anchete eficiente faţă de reprimarea violentă a protestelor anti-guvernamentale care au avut loc în 1989 în București și Reșița, și în timpul cărora rude de-ale lor au fost ucise.

„Faptele reclamate în cauză sunt similare cu cele din speţa-precedent «Asociația 21 Decembrie 1989, Mărieş, Vlase și alții contra România», fac parte din același context istoric și se referă la aceeași procedură penală internă, respectiv la dosarul Revoluţiei pe care procurorii militari l-au închis recent prin ruşinoasa ordonanţa de clasare, neinfirmata până în prezent”, declară Antonie Popescu (foto), unul dintre avocaţii Asociaţiei 21 Decembrie.

Antonie Popescu Foto Epoch TimesAcesta reaminteşte că în 1990, procurorii militari București și alte câteva orașe din România a deschis investigații faţă de utilizarea forței și privarea ilegală de libertate a participanţilor la evenimentele de la sfârșitul lunii Decembrie 1989. „Un document elaborat în 2008 de către Secţia Parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție confirma că mai mult de 1.200 de persoane au fost ucise în aceste operațiuni, mai mult de 5.000 de au fost rănite și alte câteva mii au fost supuse la abuzuri şi privarea ilegală de libertate”, adaugă Antonie Popescu.

Acesta adaugă că prin două decizii, din 2010 și 2011, procurorul militar al cauzei s-a desesizat în favoarea altor procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. „În 2014, în urma intrării în vigoare a Noului Cod de Procedură Penală, cauza a fost repartizată din nou procurorului militar.

Reclamanții s-au plâns că ancheta penală a fost deschisă de către autoritățile din 1990 a fost ineficientă. Aceștia susțin că România nu a reușit să-şi îndeplinească obligațile prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului la articolul 2, referitor la dreptul la viață, sub latura sa procedurală. De asemenea, reclamă violarea articolului 6 aliniat 1 în ceea ce priveşte dreptul la un proces echitabil şi desfăşurat într-un termen rezonabil, și a articolului 13, întrucât nu au putut exercita dreptul la un recurs efectiv în ceea ce privește plângerile lor”, explică Antonie Popescu.

Print Friendly, PDF & Email