17 decembrie, zi de doliu la Timişoara

Foto: Constantin Duma

Timişoara este în doliu azi, comemorându-i pe primii 66 de manifestanţi din oraş căzuţi pentru libertate în 17 Decembrie 1989, potrivit Agerpres.

 

Revoluţionari, familii ale celor dispăruţi, oficiali şi cetăţeni de rând vor participa la manifestările organizate pe parcursul zilei în puncte care au devenit repere pentru comemorarea martirilor. De la ora 10, la Catedrala Mitropolitană a avut loc slujba de pomenire a eroilor-martiri şi o depunere de coroane, iar la ora 12, acelaşi ritual, la Biserica Martirilor. Cortegiul se deplasează apoi la Cimitirul Eroilor, unde, de la ora 14, se va ţine un parastas pentru eroii martiri şi vor fi depuse coroane, iar de la ora 18 este programat un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martiri, pe treptele Catedralei Mitropolitane.

În urmă cu 30 de ani, în noaptea de 16 spre 17 decembrie, zeci de tineri au fost arestaţi, îmbarcaţi în camioane ale Armatei şi depuşi în arestul Miliţiei, pentru audieri. Pe 17 decembrie 1989, Armata a organizat o demonstraţie de forţă în centrul Timişoarei. În acea zi, la ora 17, s-au auzit primele focuri de armă în oraş. Populaţia credea că este vorba despre gloanţe oarbe şi, de aceea, în loc să se retragă, să fugă şi să se apere, oamenii s-au prins de mâini, formând un lanţ viu în faţa tancurilor şi a mitralierelor.

La Procuratura Militară Timişoara au fost înregistraţi atunci 66 de morţi şi 196 de răniţi. În aceeaşi zi, la Bucureşti, Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea în forţă a manifestanţilor de la Timişoara, etichetaţi ca trădători.

Print Friendly, PDF & Email