16 noi stații pentru încărcarea vehiculelor electrice, la Timişoara

Sursă foto: Evgo Green Motion

Timișoara are 16 noi stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice, realizate de Primărie, cu o finanțare nermabursabilă de 90% de la Administrația Fondului pentru Mediu. Utilizarea acestor stații şi tarifele aferente vor fi reglementate printr-un proiect de hotărâre, care va fi prezentat plenului Consiliului Local Timişoara.

 

Tariful propus de Municipalitate este de 0,8071 lei / kWh  fără TVA + 10%  cheltuieli legate de tranzacționarea produselor, servicii de interconectare și comisioane. Rezultă un tarif de 0,8878 lei fără TVA, respectiv 1,0564 lei cu TVA / kWh pentru serviciul de încărcare a vehiculelor electrice în stațiile de încărcare cu curent alternativ și curent continuu. În cazul stațiilor de încărcare amplasate în parcările publice cu plată, tariful pentru serviciul de încărcare a vehiculelor electrice nu include și tariful de parcare. Tariful, spun însă reprezentanţii Primăriei, va fi actualizat ori de câte ori evoluția elementelor de calcul o va impune.

Pentru punerea în funcțiune a stațiilor, au fost achiziționate servicii, prin utilizarea unei aplicații Smart Charge. Astfel, conform contractului, din valoarea totală a încasărilor, 10% rămân la prestator și reprezintă costul pentru tranzacționarea produselor, serviciilor de interconectare și comisioanele aferente (sistem bancar, operatori de telefonie mobile, integrator plăți, administrare platformă software) prin intermediul aplicației Smart Charge.

Staţiile sunt amplasate pe: bd. I.C. Brătianu, Calea Aradului colţ cu str. Cugir, Piața Iancu Huniade, Acad. Alex. Borza colţ cu str. Michelangelo, str. Martin Luther, str. Gheorghe Dima, bd. Take Ionescu, Piața 700, bd. Republicii, bd. Revoluției din 1989, splaiul Nicolae Titulescu, bd. Mihai Viteazul – unde vor fi două stații, str. Plauțius Andronescu, str. Aștrilor şi bd. 16 Decembrie 1989 colţ cu Calea Șagului

Locurile de parcare aferente celor 16 stații de reîncărcare (câte două locuri de parcare pentru fiecare stație) sunt destinate exclusiv încărcării vehiculelor electrice, marcate cu culoarea verde, cu panou de informare. În fiecare stație de reîncărcare au fost montate panouri de informare a cetățenilor, pe care sunt trecute instrucțiuni de utilizare specifice pentru cardul de încărcare sau codul de încărcare şi pentru cei care folosesc aplicația Evgo Smart Charge, care poate fi instalată pe Android / IoS.

Stațiile sunt dotate standard cu sistem de protecție la supratensiuni și descărcări electrice. Ecranul tactil și butoanele de acționare sunt dispuse în așa fel încât să fie accesibile și persoanelor cu dizabilități. În fiecare stație există un sistem de plată POS. La stațiile de încărcare sunt interconectați doi senzori de parcare, meniți să avertizeze optic și în rețea (sistem monitorizare stație, dispecerat etc.) statusul locurilor de parcare monitorizate, respectiv dacă vehiculele parcate încarcă sau nu, iar stația transmite serverului central și persoanei care a inițiat încărcarea toate datele: ora de începere a încărcării, statusul, parametrii, ora finalizării încărcării și costurile totale pentru încărcare.

Valoarea totală a investiției este de peste 2,2 milioane de lei (fără TVA), executant fiind Evgo Green Motion SRL.

Până în prezent, în Timișoara au fost înregistrate 2791 de mașini electrice, din care 677 sunt acționate electric și 2114 hibrid, declară reprezentanţii Primăriei.

Print Friendly, PDF & Email