15 februarie, Ziua Internațională a Copilului cu Cancer

Salon din Clinica de Transplant Celule Stem la Copii din cadrul Spitalului „Louis Ţurcanu” Timişoara. Sursă foto: Asociaţia Dăruieşte Viaţă

Aproape 400.000 de de noi cazuri de copii sunt diagnosticaţi cu cancer în fiecare an, la nivel mondial, iar 90.000 mor, anual. Rata de vindecare, care depinde de gradul de dezvoltare a unei țări, este cuprinsă între 20 și 80 la sută. Data 15 februarie a fost declarată ca Zi Internațională a Copilului cu Cancer.

 

În România, în fiecare an sunt înregistrate în jur de 500 de noi cazuri de cancer la copii, această boală aflându-se între primele cauze de deces, în țara noastră, în grupa de vârstă 4 -15 ani. Rata medie de vindecare a acestora este între 50 și 60 la sută, și asta în funcție de tipul de cancer și de momentul depistării, spun specialiştii.

Totuşi, progresele făcute de oncohematologia pediatrică din România sunt foarte mari în ultimii ani, transmite, într-un comunicat, Asociaţia OncoHelp. Oficialii acestei asociaţii dau ca exemplu Spitalul de Copii „Louis Turcanu” din Timișoara, care a devenit Centru de Excelență în diagnosticarea limfoamelor și leucemiilor. În fiecare an, aici sunt înregistrate în jur de 70 de noi cazuri. Alți zeci de pacienți din întreaga regiune vin pentru tratament la Timișoara, terapia copilului bolnav de cancer putând dura de la câteva luni până la doi ani.

„Noi reușim, la Timișoara, să realizăm un diagnostic de amănunt. Practic, identificăm mutațiile genetice și realizăm citometrie de flux, adică analizăm celulele leucemice putând stabili celula care prolifereaza malign. Tratamentul este adaptat fiecărui grup de risc și, în unele cazuri, se poate ajunge chiar la transplant de celule stem hematopoietice. Astfel, de mai bine de 20 de ani, noi realizăm transplanturi de măduva, având acces la o bază internațională de 19 milioane de donatori. Până la acel moment, cel al transplantului, însă, avem la dispoziție tot felul de terapii care să ducă la vindecarea micuților pacienți”, declară șefa Secției Pediatrie 2 a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, conf dr. Smaranda Arghirescu.

Acesata mai spune că fiecare caz în parte este analizat de o comisie multidisciplinară din care fac parte medici cu specializări diferite: „Această comisie se întrunește ori de câte ori este nevoie, având în componență un medic radiolog, un chirurg, un medic oncolog și un anatomo-patolog. Această comisie evaluează diagnosticul și stabilește cea mai bună soluție terapeutică, dacă este nevoie de un tratament medicamentos, chirurgical sau oncologic personalizat. „

Unul dintre cele mai importante tratamente este radioterapia. Centrul Oncologic OncoHelp este singura unitate sanitară din vestul țării unde se face tratamentul de radioterapie cu anestezie generală pentru copii. Sedarea se face în prezența unui medic de Anestezie și Terapie Intensivă, care rămâne și după finalizarea procedurii, până la trezirea copilului.

„Radioterapia în cazul copiilor este un subiect sensibil, dar și extrem de provocator. Dacă un adult înțelege de ce trebuie făcută procedura, înțelege că acea doză de radiații îl ajută până la urmă să supraviețuiască, să meargă mai departe, în cazul unui copilaș de câțiva anișori, situația e delicată. De aceea, în Centrul de Oncologie OncoHelp avem psihologi care vorbesc cu micuții pacienți, dar și cu părinții acestora. Suportul psihologic, am putea spune, este, practic, parte componentă a tratamentului extins”,  explică președintele Asociației OncoHelp, conf. dr. Șerban Negru.

În ceea ce privește tipul de radioterapie, aceasta poate fi curativă, de vindecare, sau paliativă, de ameliorare a simptomelor pacienților. Durata unui tratament diferă, de la câteva minute putând ajunge și la aproape o oră, asta în funcție de tipul de neoplasm, de zona în care este localizat.

Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital universitar dotat cu 165 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continua, 29 de paturi pentru spitalizare de zi si 5 paturi ATI şi SPA (Supraveghere Post-Anestezie). În cadrul Centrului sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă superioară și inferioară, imagistică medicală (computer tomograf, ecografie medicală și mamografie). În această unitate sanitară functionează singurul centru de îngrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul țării. Tot aici, pacienții beneficiază de cazare și masă gratuite pe perioada tratamentelor de radioterapie.

Print Friendly, PDF & Email