14 milioane de euro pentru securizarea frontierei româno-sârbe

Sursă foto: Poliţia de Frontieră Română

Autorităţile judeţene au semnat un contract de finanțare pentru un climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă. Fondurile sunt asigurate prin Programul Interreg IPA România-Sebia (2021-2027).

 

Contractul pentru proiectul Safe: Un climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă este semnat între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației şi Consiliul Judeţean Timiş, care a fost reprezentat de vicepreședintele Alexandru Proteasa

Proiectul, în valoare de aproape 14 milioane de euro, urmărește consolidarea capacității instituționale a autorităților implicate în gestionarea frontierelor și îmbunătățirea siguranței și securității în zonele vizate. Sunt vizaţi 548 de kilometri de graniţă, care reprezintă 2% din întreaga frontieră terestră externă a Uniunii Europene. Pe acest perimetru există opt puncte de trecere rutiere, trei portuare, două puncte de trecere pe calea ferată și un punct de trecere fluvială (cu bacul) care, anual, asigură traversarea a peste 2,5 milioane de persoane și a 1,2 milioane de mijloace de transport marfă.

În perioada următoare, anunţă oficialii CJ Timiş, vor fi contractate încă două proiecte de importanță strategică și două de infrastructură mare, cu un buget total de 24 milioane de euro: „Acestea au o valoare deosebită prin prisma activităților ce urmează a fi implementate în zona de graniță, pentru gestionarea situațiilor de urgență, respectiv pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate în aria Programului.”

Beneficiarele finanțării sunt trei județe din România: Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, și şase districte din Serbia: Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski și Podunavski.

Print Friendly, PDF & Email