Noile prevederi legate de recursul compensatoriu nu au ocolit nici Penitenciarul Timişoara, unde zece deţinuţi au fost deja eliberaţi, odată cu aplicarea noilor norme legale. Alţi 120 aşteaptă punerea în libertate.
Eliberări în serie
Noua lege privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare, care a intrat în vigoare joi, şi în care se stipulează că pentru fiecare 30 de zile petrecute de deţinut în condiţii improprii, se consideră şase zile executate, are deja beneficiari la Timişoara.
La Penitenciarul Timişoara, potenţiali beneficiari sunt aproximativ 130 de deţinuţi. „Nouă au fost eliberaţi deja ieri, iar unul, azi. 120 de deţinuţi vor intra în analiza Comisiei de eliberare, urmând ca instanţa să se pronunţe în cazul lor”, ne-a declarat subcomisarul Magdalena Radu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Timişoara.
„Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că e o chestiune de normalitate. S-ar înţelege dacă s-ar vedea condiţiile de detenţie. La Timişoara încă lucrurile stau mult mai bine, faţă de alte penitenciare din ţară. România şi aşa pierde procese pe bandă rulantă la CEDO din cauza condiţiilor de detenţie, în sensul că nu se respectă prevederile legate de metri pătraţi de spaţiu, metrii cubi de aer, şi aşa mai departe”, spune Vasile Bălaşa, fost lider al Sindicatului Penitenciarului Timişoara.
Mii de eliberări la nivel naţional
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că joi, în prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi, la nivel naţional, 529 de deţinuţi. În total, sunt însă mii de dosare care vor fi analizate în perioada următoare.
În luna noiembrie a anului trecut a fost iniţiat de către Ministerul Justiţiei proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 254/2013, privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin adoptarea unui mecanism compensatoriu în zile-câştig, reglementat ca măsură generală de degrevare a penitenciarelor.
Acest mecanism compensatoriu este conceput ca un instrument juridic potrivit căruia, în vederea acordării liberării condiţionate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată ca executată se include, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei într-un spaţiu mai mic de trei metri pătraţi pentru fiecare deţinut, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 zile consecutive executate în astfel de condiţii, se vor considera executate, suplimentar, şase zile din pedeapsa aplicată.
Referitor la condiţiile de ispăşire a pedepselor, Ministerul Justiţiei are în lucru un proiect de lege care prevede posibilitatea executării a unei părţi din sentinţă în regim de supraveghere electronică, prin utilizarea de brăţări de localizare electronice.
Ultimele comentarii