12 echipe de cicliști au luat startul în Turul României, din Timișoara

Sursă foto: Facebook Turul României

Turul României, cea mai importantă competiție ciclistă a țării, este organizat de Federația Română de Ciclism alături de Auchan Retail România și Ministerul Tineretului și Sportului, în calitate de parteneri principali,

 

Turul României la ciclism a debutat luni, 8 septembrie, la Timișoara. La start s-au aliniat 12 echipe de cicliști din şapte ţări: România, Republica Moldova, Germania, Polonia, Bulgaria, Kazakhstan și Cambodgia. Turul României, numit şi Mica Buclă, traversează anul acesta un traseu de peste 700 km, de la Timişoara la Bucureşti, în perioada 8-13 septembrie.

Printre echipele confirmate la linia de start se numără şase echipe UCI continentale, respectiv: Vino Astana Motors (Kazakhstan), CCC Development Team (Polonia), Cambodia Cycling Academy (Cambodgia), Bike Aid (Germania) și echipele românești Team Novak și Giotti Victoria Savini Due. De asemenea, la Turul României participă și trei echipe naționale (România, Bulgaria, Moldova) și trei echipe de club din România.

Turul României continuă miercuri, 9 septembrie, pe traseul de peste 170 km dintre Timișoara și Oradea, joi, 10 septembrie, pe ruta Oradea – Cluj-Napoca, vineri, 11 septembrie: Târgu Mureș – Lacul Sf. Ana. În urma unei modificări recente, etapa de sâmbătă, 12 septembrie, va porni din comuna Cârțișoara, judeţul Sibiu, în loc de Brașov. De aici, cicliștii vor continua traseul stabilit inițial spre Transfăgărășan, cu destinația Curtea de Argeș. Competiția se va încheia duminică, 13 septembrie, la București, cu un circuit de 5 km între Piața Presei Libere și Piața Victoriei.

Turul României este organizat de Federația Română de Ciclism alături de partenerii principali Auchan și Ministerul Tineretului și Sportului, având Universitatea de Vest din Timișoara drept partener instituțional.

Cele mai importante momente din competiție vor putea fi urmărite în exclusivitate pe TVR1 și TVR3, dar și online pe www.turulromaniei.com și pe paginile de Facebook Turul României și Auchan România.

Turul României sau „Mica Buclă” este cea mai importantă competiție ciclistă din România. Prima ediție, câștigată de echipa Bulgariei, a avut loc în 1934, pe o distanță de 1026 de kilometri. Originile Turului datează însă de la începutul secolului trecut. În august 1910, inspirată de Turul Franței, Revista Automobila a organizat Circuitul Munteniei, la care au participat 18 concurenți, pe ruta București – Sinaia – Târgoviște –Butimanu – București. Odată cu venirea Primului Război Mondial, competiția s-a oprit. În 1934, ziarul Sportul Zilnic a organizat prima ediție a Turului României, țara noastră devenind a șasea din lume cu propriul tur național. Din 1950 până în 1974, Turul României a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioadă de pauză până în 1983. Din 1984, a fost reluată organizarea Turului. Cea mai rapidă cursă parcursă în cadrul Turului României a fost în 1974, între Pitești și București, când cei 109 kilometri au fost parcurși cu o medie de 52,516 km/h. Mircea Romașcanu și Constantin Dumitrescu, două legende ale ciclismului românesc, au câștigat fiecare de trei ori Turului României, fiind cel mai mare număr de victorii individuale.

Print Friendly, PDF & Email