12.500 de lei, ajutor de relocare internă

Ministerul Muncii vrea să resusciteze migraţia internă est-vest

SomeriPrintr-o primă acordată muncitorilor din judeţe defavorizate,care au curajul să îşi schimbe domiciliul pentru un loc de muncă în judeţele mai bine dezvoltate economic, dar cu deficit de forţă de muncă, Ministerul Muncii vrea să dea un imbold migraţiei interne. Timişul este unul dintre judeţele de destinaţie direct vizate.

 

„Relocare” Vaslui – Timişoara cu primă de la Guvern

Pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă din judeţele dezvoltate economic, Guvernul vrea să instituie un sistem de prime de relocare care să resusciteze migraţia internă, în special est-vest, care a fost un fenomen de masă înainte de 1989. Astfel, cei care vor veni în Timiş să se angajeze dintr-o zonă defavorizată pot beneficia de o primă guvernamentală în cuantum de 12.500 de lei.

„Cei care nu au nicio oportunitate în zona respectivă, marginalizată, şi vor să îşi caute oportunităţi acolo unde sunt locuri de muncă, vor putea beneficia de acest pachet de 12.500 de lei. O schimbare radicală este aceea că încurajăm deplasarea familiilor. Prin urmare, dacă persoana care îşi găseşte un astfel de loc de muncă, la mai mult de 50 de kilometri de domiciliul actual, îşi ia un membru al familiei – soţ, soţie, copii împreună – va beneficia în plus de încă o subvenţie de 3.000 de lei”, spun reprezentanţii Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declară că Timişul se numără printre judeţele de destinaţie direct vizate de această măsură: “Dacă sunt într-o zonă fără oportunităţi şi văd că am un loc de muncă, ştiu eu, în Timiş, în Arad, în Cluj, şi vin dinspre, să zicem, Vaslui pot beneficia de această sumă. Deci, este efortul meu de a mă reloca, de a încuraja mobilitatea pe o piaţă imobilă.”

Reprezentanţii Ministerului Muncii şi-au luat totuşi precauţia de a nu da toţi banii în avans. “Trebuie să lucrezi minimum 12 luni. De aceea, tranşa se dă 50% la semnarea contractului şi 50% când îmi termin perioada pe care m-am angajat să o fac acolo. Acest lucru vine din experienţa Serviciului Public de Ocupare, care ne-a spus că, dacă dăm un stimulent prea mare la început, evident, ar putea exista tentaţia de a nu îmi respecta angajamentul până la final”, precizează Dragoş Pîslaru.

 

O soluţie pentru criza forţei de muncă

Rămâne de văzut dacă această măsură va avea un efect benefic, pentru rezolvarea măcar parţială a crizei de forţă de muncă remarcată în unele sectoare din Timiş.

“Din oferta de forţă de muncă, se poate afirma că sunt încă segmente economice afectate de acest fenomen al crizei de forţă de muncă. În Timiş, sectorul cel mai afectat de acest fenomen, unde a existat o ofertă constantă de locuri de muncă este cel de automotive – respectiv operatori la bandă, pentru asamblare”, ne-a declarat Simona Potîng, director al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş.

Ca o consecinţă direct, rata şomajului continuă să se menţină la un nivel foarte scăzut în Timiş. Ultimele date arată că doar 4.440 de persoane sunt oficial în căutarea unei slujbe, adică 1,29 procente din populaţia ocupată, deşi se consideră că într-o piaţă a muncii normal, adică una cât de cât echilibrată în ceea ce priveşte cererea şi oferta, rata şomajului ar trebui să fie de minim 2%.

Din cei 4.440 de şomeri timişeni, înregistraţi oficial ca fiind în căutarea unui loc de muncă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 2.242 sunt femei. Nivelul şomerilor se menţine mai ridicat în rândul femeilor, cu 1,44%, faţă de 1,16% în rândul bărbaţilor.

Print Friendly, PDF & Email