Pentru a marca 100 de ani de la intrarea trupelor româneşti în Timişoara şi de la instaurarea administraţiei româneşti, în 3 august va fi reconstituită intrarea trupelor armate în Piaţa Unirii, în ţinută de epocă.
Peste 700 de militari, 40 de maşini şi, elicoptere, Detaşamentul de cavalerie şi Detaşamentul de Gardă de Onoare al Jandarmeriei Române participă în 3 august la manifestările dedicate Centenarului Timişoarei
Timişoara marchează 100 de ani de la intrarea în oraş, în 3 august 1919, a trupelor Armatei române conduse de către colonelul Virgil Economu. Acest moment care va fi reconstituit anul acesta, în 3 august, începând cu ora 10, în Piaţa Unirii. Reconstituirea va fi urmată de o defilare cu tehnică militară şi personal militar, pe bulevardul Republicii, între pasajul Jiul şi Catedrala Mitropolitană.
La eveniment vor participa peste 60 de militari şi şase călăreţi, îmbrăcaţi în ţinute militare specifice anului 1919. Actori ai Teatrului Naţional din Timişoara vor da viaţă personajelor vremii: prefectul Aurel Cosma, protopopul Ioan Oprea, primarul Josef Geml, vice-prefectul Ferenczy, protopopul sârb Novacovici, reprezentantul şvabilor Karl Moller şi reprezentantul maghiarilor Albert Marton. Textele pe care le vor interpreta au fost culese din ziarul Dacia, din 4 august 1939.
De la ora 9 la ora 9.45, pe ecranul ataşat tribunei amplasate în Piaţa Unirii, în faţa Muzeului de Artă, vor rula imagini dintr-un film realizat de
Tvr Timişoara cu privire la momentul istoric al întrării trupelor armatei române în Timişoara la 3 august 1919, apoi, de la ora 9.45 la ora 10 va fi oficiat un ceremonial militar- religios.
Reconstituirea intrării trupelor româneşti în Piaţa Unirii va avea loc de la ora 10.30, de pe strada George Coşbuc, amplasată în dreapta Domului Romano-Catolic, pe o poartă cu flori. Armata va părăsi piaţa pe strada Augustin Pacha, iar Fanfara Pro Amicitia, urmată de colonelul Economu şi de trupele în ţinute de epocă vor străbate Piaţa Unirii, Piaţa Mărăşeşti şi Piaţa Victoriei. De la ora 12, vor defila pe Bulevardul Republicii, între pasajul Jiul şi Catedrala Mitropolitană.
În organizarea evenimentului sunt implicate, alături de Primăria Timişoara, mai multe instituţi Ministerul Apărării Naţionale, Prefectura Timiş, Detaşamentul Brigăzii 18 Cercetare- Supraveghere “Decebal”, Escadrila 712 Elicoptere Giarmata, Gruparea Mobilă de Jandarmi, Inspectoratul de Jandarmi Timiş, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenţă Timiş, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timișoara, Penitenciarul Timişoara, Mitropolia Banatului, Asociaţia “Eugeniu de Savoya”, Teatrul Naţional Timişoara şi Tvr Timişoara. Detaşamentul Cavalerie şi Garda de Onoare ale Jandarmeriei Române vor veni de la Bucureşti, la fel, Brigada 18 Cercetare Supraveghere “Decebal” va aduce militari din Bucureşti şi din Brad.
Data de 3 august a fost declarată Zi a Timişoarei, în 1999, prin hotărâre de consiliu local. Această zi aminteşte de momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, în 3 august 1919, şi de instaurarea administraţiei româneşti.
Ultimele comentarii