În urma solicitării Patriarhiei Române, adresată Consiliului Judeţean Timiş, la sfârşitul anului trecut, prin care se solicita acordarea sumei de 300.000 de lei pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, conducerea administraţiei judeţene a decis să acorde 100.000 de lei. În acelaşi timp, zeci de biserici şi mănăstiri de patrimoniu din judeţ stau în ruină.
Bani daţi pentru Bucureşti, deşi sunt destule priorităţi locale
Suma alocată de către Consiliul Judeţean Timiş pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, la Bucureşti, a fost votată odată cu bugetul judeţului. “Motivele alocării acestor bani sunt credinţa în Dumnezeu, dorinţa de a fi oameni, alături de ceea ce înseamnă biserica, aceasta fiind alături de oameni, indiferent de cult. Şi Timişul, unul dintre cele mai bogate judeţe, poate aloca suma de 100.000 de lei. Ne pare rău că nu am putut aloca suma cerută de Patriarhie, 300.000 de lei. Probabil că vor fi şi alte instituţii, alte judeţe, care vor aloca bani. Noi atât am putut să dăm”, spune preşedintele P.S.D. al C.J.Timiş, Titu Bojin.
Catedrala Mântuirii Neamului este realizată în proporţie de 15 la sută, iar până acum s-au adunat 25 de milioane de euro. Pentru finalizarea construcţiei ar fi nevoie de încă 100 de milioane de euro.
În acest context este ciudat că administraţia judeţului, deşi a alocat bani pentru construcţia de la Bucureşti, pare să fi uitat cu desăvârşire de bisericile şi mănăstirile de patrimoniu din Timiş, care sunt în ruină de ani buni. Lista este una destul de lungă şi, cu siguranţă, reprezentanţii C.J. Timiş ştiu foarte bine priorităţile şi urgenţele din judeţ, măcar din perspectiva relaţiei cu Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu a Judeţului Timiş.
Prin Institutul Naţional al Patrimoniului, în ultimii cinci ani, în Timiş nu s-au găsit bani decât pentru reabilitarea a două lăcaşe de cult-monument istoric. Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional nu a mai acordat alte finanţări în Timiş, deşi sunt zeci de lăcaşe de cult din lista monumentelor istorice care au nevoie de reabilitare urgentă. De exemplu, biserica de lemn din satul Dragomireşti, aparţinător de comuna Ştiuca, este într-o stare dezolantă. Toată arhiva parohiei, cu registre de stare civilă care au o vechime de două secole, zace în biserică, acoperită de praf şi roasă de şoareci. Biserica de lemn din satul Coşeviţa, aparţinător de Margina, construită în 1776, care poartă hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, se află şi ea într-o stare avansată de degradare şi necesită reparaţii urgente. Biserica de lemn din Crivina de Sus, comuna Pietroasa, construită în anul 1676, deşi este unul dintre cele mai reprezentative lăcaşe de cult din Banat, realizate din lemn, şi cel mai vechi, a fost lăsată şi ea într-o stare avansată de degradare.
Iar lista bisericilor timişene vechi care au nevoie rapidă de ajutor pentru a nu se prăbuşi este lungă. Pentru ele, din punct de vedere al alocării de fonduri, statutul de monument istoric pare să fi fost exclusiv onorific.
Or, în aceste condiţii, C.J. Timiş, dacă tot susţine că administrează un judeţ atât de “bogat”, ar fi trebuit să aloce bani pentru reabilitarea acestor lăcaşe de cult degradate, înainte de a da bani pentru construcţia Patriarhiei, de la Bucureşti.
Consilierii P.D.-L.: “Noi nu am votat bugetul”
Consilierii din grupul P.D.L. spun că nu au votat bugetul, care cuprindea şi alocarea sumei de 100.000 de lei pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului.
Consilierul P.D.L. Tiberiu Lelescu motivează această decizie prin faptul că aveau mari semne de întrebare legate de acest buget. “Colegul meu, domnul Marius Martinescu, a anunţat că va ataca acest buget în contencios administrativ, împreună cu toate hotărârile legate de acesta. Suntem nemulţumiţi pentru că Timişul nu a primit nimic pentru echilibrarea bugetară, şi în buget nu se face nicio referire la fondurile europene care se doresc a fi atrase”. Consilierii democrat-liberali afirmă că au impresia că, de fapt, administraţia judeţeană se bazează exclusiv pe împrumutul de 200 de milioane de lei pe care vrea să-l contracteze C.J. Timiş. “Faţă de judeţe precum Vrancea, Braşov sau Arad, Timişul nu a primit mai nimic de la Guvern. Lucru care arată că actuala conducere a judeţului nu pare să fie pe aceeaşi lungime cu Guvernul. Şi nu se ştie în ce măsură e agreată de «socrul mic». Iar rezultatele se văd”, mai spune Tiberiu Lelescu.
Ultimele comentarii