Zeci de tone de grâu, confiscate de poliţiştii timişeni

Capturile făcute în aceste zile demonstrează că Timişul a devenit unul dintre judeţele-ţintă pentru filierele de intermediari de grâu, care tranzacţionează în aceste zile cantităţi uriaşe de cereale fără acte.

Un tir cu cereale fără acte

RemorcaPoliţiştii din Buziaş au depistat, în trafic, la sfârşitul săptămânii trecute, un autotren încărcat cu peste 24 de tone de grâu pentru care şoferul a prezentat aviz de însoţire a mărfii incomplet. Tirul cu cereale fără acte a fost descoperit cu ocazia unei acţiuni pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, depozitării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie.

Poliţiştii opriseră în trafic, pentru control, pe D.J. 592, între localităţile Buziaş şi Bacova, un autotractor care transporta grâu. Când i-au solicitat şoferului, un bărbat de 56 de ani, din localitatea Tormac, docu-mentele legale pentru cerealele pe care le transporta, acesta a prezentat un aviz de însoţire a mărfii incomplet, pe care nu erau precizate cantitatea, preţul şi valoarea cerealelor trans-portate. Totodată, şoferul a mai spus că, de fapt, cerealele aparţin unei firme din Tormac şi că alte documente de provenienţă nu are asupra sa. Autotrenul transporta 24.380 de kilograme de grâu.

Reprezentanţii societăţii comerciale din Tormac au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 5.000 de lei, iar întreaga cantitate de cereale a fost confiscată.

Tirul respectiv a fost depistat pentru că se organizase o acţiune centrată pe acest tip de transporturi ilicite de cereale. Însă, probabil, zeci de tiruri de acest gen pot fi depistate în fiecare zi pe şoselele din Timiş.

De altfel, şi în urmă cu o săptămână, poliţiştii timişeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor împreună cu cei din cadrul Serviciului Rutier au organizat mai multe acţiuni de control, în cadrul planului de acţiune „Vatra”, pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul producerii, prelucrării, depozitării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie. Cu această ocazie au fost depistate două transporturi de cereale fără documente legale, procedându-se la confiscarea a peste 60 de tone de grâu.

Intermediarii profită de producţia bună

Consiliul Concurenţei a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că a inspectat mai multe sedii ale principalelor companii din sectorul comercializării cerealelor, verificările vizând o posibilă înţelegere anticoncurenţială pentru fixarea preţurilor la achiziţia cerealelor, iar firmele riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

DCF 1.0Consiliul Concurenţei, care verifică acum intermediarii de grâu, a mai avut un antecedent în acest sens, rămas, însă, fără urmări majore. În 2007 a început o anchetă-maraton, legată de practicile concurenţiale de pe piaţa cerealelor, anchetă care a vizat inclusiv Timişul, cu delegaţi special trimişi de la Bucureşti. Inspectorii Consiliului Concurenţei au precizat, în urma acestei anchete, că piaţa timişeană a grâului a fost vizată de existenţa unor înţelegeri antreprenoriale menite să afecteze preţurile de pe piaţa de profil, ce ar trebui să funcţioneze în mod liber, doar pe bază de cerere şi ofertă. Cu toate aceste constatări, la fel ca în cazul celor ale Curţii de Conturi, măsurile concrete de sancţionare şi de reglementare a pieţei au lipsit.

Viorel Matei (foto), preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice Timiş, spune că marele paradox este că producătorii agricoli au câştigat mai mult anul trecut, când producţia de grâu a fost mult mai slabă: “Anul acesta preţul grâului este foarte mic, tocmai din cauza supra-producţiei, iar intermediarii sunt cei care profită, în condiţiile în care mulţi producători agricoli sunt pe pierdere, nereuşind să-şi recupereze nici banii investiţi în lucrările agricole”.

Print Friendly, PDF & Email