„Voluntarii Marii Uniri”, la Timişoara

afis-voluntarii-marii-uniri-oLa 98 de ani de la Marea Unire, Muzeul Național al Banatului vernisează expoziţia itinerantă Voluntarii Marii Uniri.

 

Muzeul Național al Banatului va vernisa marţi, 29 noiembrie, de la ora 9, expoziţia fotodocumentară itinerantă Voluntarii Marii Uniri. Ardeleni, bănăţeni, crişeni, maramureşeni şi bucovineni în Armata Română, în anii Primului Război Mondial.

Expoziția prezintă mărturii documentare referitoare la batalioanele românești constituite în Rusia, precum și la legiunile de voluntari formate în Italia și Franța din militari români înrolați în Armata austro-ungară, căzuți în captivitate.

Unul din cele mai reprezentative exponate, transmit reprezentanţii Muzeului Banatului, îl reprezintă drapelul de la Darnița, care a aparținut unei companii formate în majoritate din voluntari bănățeni din cadrul Batalionului I, constituit în Rusia, în primăvara anului 1917. În 1918, combatanții acestuia luptau pe frontul de la Mărășești.

Expoziţia este organizată în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional „Regel,e Ferdinand I”, Muzeul Bucovinei, Muzeul Maramureşului Sighetu Marmaţiei şi Ministero della Difesa Italia.

Vernisajul va fi urmat de lucrările unui simpozion pe aceeași temă, la care vor participa profesori universitari de la Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj Napoca, Universitatea „Vasile Goldiș”, din Arad, cercetători de la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, din București, Institutul de Istorie „George Barițiu”, din Cluj-Napoca, și alți specialiști din Arad, Caransebeș și Timișoara.

Evenimentul se desfășoară sub egida Consiliului Județean Timiș, la sediul acestei instituţii, unde va putea fi văzută şi expoziţia.

Print Friendly, PDF & Email