Schimbat din functie, dupa 28 de ani de activitate


Profesorul Octavian Gruita, fostul director al Scolii Generale din Giroc, care a ocupat aceasta functie timp de aproape trei decenii, acuza ca a fost schimbat abuziv din functie. Fostul director afirma ca nu schimbarea in sine l-a deranjat, ci felul in care s-a produs aceasta. Potrivit acestuia, el nu se afla pe lista directorilor propusi pentru schimbare politica, insa decizia a venit ca raspuns la pozitiile negative avute in Consiliul Local Giroc, ca presedinte al organizatiei PNL Giroc, fata de proiectele primarului din localitate, membru PSD.

Controversa schimbarii din functie

Profesor de geografie si istorie, Octavian Gruita a ocupat functia de director al Scolii Generale din Giroc, incepand din 1981 si pana in luna august a anului trecut, cand a fost inlocuit cu profesorul Melentina Costa. Fostul director spune ca, desi schimbarea sa era inevitabila, nu faptul in sine l-a deranjat, ci lipsa de respect pe care i-au aratat-o chiar cei cu care colaborase in timpul mandatelor de director si, totodata, felul in care a fost anuntat sa predea stafeta. "Am fost directorul scolii timp de 28 de ani si am ocupat cu delegatie aceasta functie, la fel ca alti circa o suta de directori de scoli din Timis, pana in 31 august 2009, dispozitia putand sa imi fie prelungita pana la organizarea unui concurs. La mijlocul lunii august, am avut o discutie cu Ionel Toma, primarul din Giroc, care ma anunta ca P.S.D. Timis cerea primarilor P.S.D. sa faca propuneri pentru conducerile de scoli. Dansul m-a intrebat daca mai doresc sa raman pe post, pana la organizarea unui nou concurs - cel mai probabil in noiembrie sau cel tarziu in martie 2010 - la care eu, avand mai putin de patru ani pana la pensie, nu mai pot participa. I-am raspuns ca doresc sa raman pana atunci", spune profesorul Gruita.

De altfel, fostul director afirma ca, in 20 august, inspectorul scolar general adjunct Marin Popescu il asigurase, in cadrul unei convorbiri telefonice, ca nu se afla pe lista directorilor propusi pentru schimbare. "Fiindca, spunea dansul, scoala din Giroc este o scoala buna, are rezultate. Deci, nu eram vizat sa fiu schimbat din punct de vedere politic, primarul fiind de la P.S.D., iar eu consilier si presedintele organizatiei P.N.L. Giroc".

Activitatea de consilier intransigent - cel mai plauzibil motiv

Dupa momentul schimbarii din functie, de la 1 septembrie, fostul director a vrut sa afle de ce nu a mai fost lasat sa conduca scoala pana la organizarea unui nou concurs, dupa cum stabilise cu primarul. "Doamna Costa a fost numita in locul meu, tot cu delegatie. M-am interesat inca o data la Inspectoratul scolar, condus de Aurelian Sima pe atunci, cat si la sindicat. Nu eram pe lista de schimbare, dar primarul ceruse schimbarea mea. Cel care, atat in particular, cat si in public imi spunea «frate»...".

In fapt, spune fostul director al scolii din Giroc, schimbarea sa din functie s-a produs pentru ca a fost incomod in calitatea sa de consilier P.N.L. in Consiliul Local Giroc. "Cateva dintre pozitiile mele din Consiliul Local sau din spatiul public au dus la schimbarea mea. Printre acestea, impotrivirea mea la vanzarea unor terenuri din proprietatea Primariei, la preturi subevaluate, la concesionarea islazului din Giroc, care are peste 40 ha, unde trebuia sa se construiasca un hipodrom, in conditiile in care unii giroceni mai au de primit pamant, sau au primit la Buzias. Apoi, impotrivirea la concesionarea terenului de fotbal din localitate, care mai tarziu putea fi cumparat de o persoana privata, atentionarea primarului in privinta instrainarii unor terenuri sau cladiri de la unitatea militara dintre Giroc si Timisoara si atitudinea mea critica privind inconsecventa consilierilor explica felul in care s-a produs schimbarea mea, unul lipsit de respect", spune Octavian Gruita.

Fostul director mai spune ca, dupa schimbarea sa, noul director al scolii i-ar fi comunicat ca, aflase de la inspectorii I.S.J. Timis motivatia pentru care acestuia nu i-a fost prelungit mandatul - lipsa proiectelor care sa atraga fonduri europene. " Recunosc ca nu am intocmit proiecte in acest sens, preocuparea mea principala a fost pregatirea elevilor pentru capacitate si admiterea la liceu. Drept urmare, mai mult de jumatate dintre elevii pe care i-am pregatit la istorie si geografie au luat la testare peste nota noua si nici unul nu a fost respins". In plus, Melentina Costa, spune fostul director, este cea care, "in urma cu cativa ani, a urmat un curs in acest sens, platit de primarie, dar, din pacate, pentru scoala nu a realizat niciun proiect".

Rezultate notabile

Potrivit lui Octavian Gruita, dovada ca, sub conducerea sa, scoala din Giroc nu a fost una "moarta" - cum i s-a imputat - sta in numeroasele activitati desfasurate si colaborarile cu centre culturale din strainatate. "In anii 1999 - 2000, scoala din Giroc, pentru rezultatele obtinute, a fost desemnata ca scoala reprezentativa, una dintre putinele scoli din mediul rural intrate in acest top. De-a lungul anilor au existat schimburi culturale cu un colegiu din Geneva, cu Uniunea Culturala a Romanilor din Gyula, Ungaria, si am avut parteneriate cu Muzeul Banatului din Timisoara, cu scoli din Timisoara, Chisoda, Sacalaz, Jebel, Liebling, Hodoni, Maureni si Sosdea, si acestea sunt doar o parte dintre activitatile organizate in scoala in ultimii 12 ani. Intotdeauna am primit calificativul «foarte bine», iar in ultimii opt ani am primit gradatie de merit", spune Octavian Gruita. Intrebati de pozitia pe care o au in aceasta problema, reprezentantii I.S.J. Timis ne-au declarat ca nu cunosc implicatiile pe care ar fi putut sa le aiba anumite persoane sau partide, insa schimbarea profesorului Gruita a fost una legala, avand in vedere ca era numit cu delegatie. "Schimbarea a fost facuta de fosta conducere si nu cunosc exact problema. In orice caz, numirea se face de catre I.S.J., iar daca o delegatie nu este insotita de un contract de management, directorul poate fi revocat oricand. Si eu, cand am preluat aceasta functie, am facut, in conditiile legii, schimbari pe diverse criterii si am dat explicatii la vremea respectiva", spune Mariana Eftimie, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Timis.