Daniel Funeriu, despre implicaţiile politice ale tensiunilor locale de la Timişoara

Nicolae Robu şi Traian Stoia, pioni pe o tablă de şah a unui joc politic care l-ar favoriza pe Sorin Grindeanu

Neînţelegerile dintre primarul P.N.L. al Timişoarei şi viceprimarul P.S.D. au escaladat în ultimele zile la o cotă foarte ridicată. S-a ajuns până acolo încât primarul Nicolae Robu cere P.S.D. Timiş retragerea sprijinului politic acordat viceprimarului Traian Stoia. Timişoreanul Daniel Funeriu, actual consilier prezidenţial, opinează că edilul s-a văzut pus în ipostaza de a înfrunta jocul dezlănţuit al unor interese economice şi imobiliare care vizau trecerea centrului Timişoarei în proprietatea unor grupuri infracţionale organizate care beneficiază de susţinerea unor cercuri influente din P.S.D.

 

Primarul Timişoarei, văzut pus în ipostaza de a înfrunta jocul dezlănţuit al unor interese economice şi imobiliare

Daniel FuneriuFurtuna iscată joi, 7 noiembrie, pe scena politică timişoreană, în urma declaraţiilor primarului liberal Nicolae Robu privind necesitatea retragerii de către P.S.D. a sprijinului politic acordat viceprimarului Traian Stoia şi  imposibilitatea continuării unei colaborări cu acesta – motivată de faptul că Traian Stoia şi-ar depăşi flagrant competenţele şi că ar sluji vădit intereselor economice ale unor cunoscuţi oameni de afaceri din oraş – a stârnit reacţia timişoreanului Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, actual consilier prezidenţial pe probleme de Educaţie.  Acesta comentează pe blogul personal despre „şansa de recuperare a demnităţii P.N.L., umilit şi minimalizat în plan local”, ca urmare a coabitării cu P.S.D.

Referindu-se la calitatea politicienilor Timişoarei, fostul ministru al Educaţiei apreciază că aceasta este foarte proastă, fapt reflectat şi prin aceea că oraşul nu a mai oferit nicio voce credibilă din punct de vedere politic la nivel naţional, în ultimii zece ani.

Daniel Funeriu evocă în context conţinutul unei scrisori deschise adresate în vară lui Nicolae Robu, în care îi solicita tranşarea aspectelor ambigue legate de o colaborare din interiorul unei alianţe devenite, după consumarea alegerilor, din ce în ce mai disfuncţională. O alianţă în care primarul Timişoarei s-a văzut pus în ipostaza de a înfrunta jocul dezlănţuit al unor interese economice şi imobiliare care vizau, potrivit aprecierilor lui Daniel Funeriu, trecerea centrului Timişoarei în proprietatea unor grupuri infracţionale organizate care beneficiază de susţinerea unor cercuri influente din P.S.D.

Referindu-se la declaraţia de joi, 7 noiembrie, a primarului Nicolae Robu, legată de imposibilitatea continuării colaborării cu viceprimarul Traian Stoia, Daniel Funeriu apreciază gestul în sine ca fiind unul menit să marcheze o deşteptare politică a primarului liberal al Timişoarei, care şi-a redescoperit, târziu însă, „orgoliul de mascul politic alfa”.

Răbufnirea publică a lui Nicolae Robu, mai spune Daniel Funeriu, echivalează cu o dezmeticire venită tardiv, după ce “toate contractele grase ale Primăriei au fost câștigate de firme arondate grupului infracțional organizat care este în spatele P.S.D. Timiș şi în condiţiile în care, prin jocul de comunicare abil făcut de Traian Stoia, “P.S.D. apare mediatic ca principalul luptător împotriva mafiei care a cucerit centrul, cu toate că mafiile din jurul P.S.D. sunt responsabile pentru această mizerie”.

În plus, opinează Daniel Funeriu, edilul Timişparei nu face acum decât să deconteze politic efectul tuturor deciziilor luate în interes personal de către firmele care au în spate persoane influente din rândul politicienilor locali P.S.D.

Robu şi Stoia, pioni pe o tablă de şah a unui joc politic care l-ar favoriza pe Sorin Grindeanu

Nicolae Robu (11)Daniel Funeriu situează problema iscată la nivelul Primăriei Timişoara pe un palier al percepţiei care implică decelarea unor posibile jocuri de culise care i-ar face pe Nicolae Robu şi pe Traian Stoia simpli pioni pe o tablă de şah a unui joc politic care l-ar favoriza posibil pe deputatul P.S.D. Sorin Grindeanu:  “P.S.D. așteaptă cu sufletul la gură iminenta sentință a procesului d-lui Robu, legată de incompatibilitate. Această sentință poate să ducă la pierderea mandatului de către dl Robu și la noi alegeri. Caz în care P.S.D. vrea să-l impună pe Grindeanu. P.N.L. nu vrea să lase Primăria, dar dacă dl Robu nu face ceva spectaculos, în cazul unei sentințe nefavorabile lui, Grindeanu va câștiga fluierând (mai puțin în situația unui candidat (comun) surpriză și foarte puternic al «dreptei»)”.

În acest context, Daniel Funeriu sugerează şi o abordare a problemei de către primarul Nicolae Robu, care ar putea marca mutarea decisivă în acest joc tensionat al unor posibile reconfigurări ale scenei politice locale: Soluția este simplă: să rupă mâine protocolul cu P.S.D. și să anunțe moartea colaborării P.S.D. – P.N.L. în Timiș. Asta poate face din dl Robu un adevărat lider național, indiferent de ce se întâmplă la proces. Este win-win: dacă pierde procesul pleacă erou, cu fruntea sus. Dacă îl câștigă atunci chiar că va fi «masculul politic alfa» al orașului”.

Nicolae Robu către Traian Stoia: “Acţionaţi în limitele legii şi ale prerogativelor, nu după deviza «eu sunt legea»”

Traian StoiaNicolae Robu declara ieri că recent şi-a făcut cunoscută public opinia că în Timişoara, un număr important de clădiri importante, publice şi private, situate mai ales în zonele centrale, au ajuns în posesia unor clanuri, în maniere suspecte: “Am afirmat că, după toate aparenţele, acest lucru s-a întâmplat în stil mafiot, prin cârdăşii între beneficiari şi persoane importante din diverse instituţii ale Statului şi administraţiei publice locale: Oficiul de Carte Funciară, Notariate, Instanţe judiciare, Poliţie, Primărie etc. Am mai spus că Primăria Municipiului Timişoara cooperează în prezent cu instituţii abilitate ale Statului în încercarea de a face lumină în această speţă, de a-i identifica pe vinovaţi şi de a face ca ei să fie pedepsiţi, respectiv de a asigura recuperarea a  cât mai mult cu putinţă din prejudiciul cauzat municipiului Timişoara”.

Primarul apreciază că o anchetă trebuie să se desfăşoare sub semnul discreţiei, pentru a nu li se facilita celor anchetaţi posibilităţi de contracarare a demersurilor derulate cu privire la ei. “În ceea ce mă priveşte, ca om responsabil, care doreşte cu adevărat reuşita anchetelor şi a cărui credibilitate este totală, date fiind, pe de o parte prestaţia în înaltele funcţii avute anterior, iar pe de altă parte, faptul că n-am avut niciodată nici cea mai mică tangenţă cu domeniul afacerilor imobiliare, am păstrat cu sfinţenie confidenţialitatea. Din păcate, nu acelaşi lucru îl pot spune despre dl viceprimar Traian Stoia care, în pofida atenţionărilor mele, de fiecare dată când afla ce se anchetează şi cum stau lucrurile, organiza conferinţe de presă şi făcea totul public, prezentând informaţiile obţinute de la anchetatori drept mari descoperiri personale”, acuză Nicolae Robu.

Acesta a cerut public instituţiilor abilitate să investigheze cu profesionalism şi bună credinţă, “măcar acum, în ceasul al 12-lea”, tot ce s-a întâmplat în Timişoara în toţi aceşti ani scurşi de la Revoluţie”.

De asemenea, a cerut, tot public, viceprimarul Traian Stoia, să înceteze cu dezvăluirile privitoare la aceste anchete,în încercarea de suplinire a lipsei de performanţă în exercitarea atribuţiilor ce-i revin, cu fumigene populiste mediatice care pot împieta asupra bunului mers al anchetelor. E un lucru elementar că în timpul unor anchete, comunicarea trebuie asigurată de instituţiile anchetatoare, care ele ştiu ce e de spus şi ce nu-i de spus în fiecare moment”.

Nu în ultimul rând, i-a solicitat viceprimarului P.S.D. Traian Stoia “să acţioneze în limitele legii şi ale prerogativelor pe care le are, şi nu discreţionar, după deviza «eu sunt legea, eu ştiu ce trebuie făcut, eu nu ascult de nimeni (n.m. – din Primărie, evident, căci altfel…)”.

P.S.D. răspunde prin acuze şi reproşuri

Adam Craciunescu portretP.S.D Timiş a reacţionat imediat, vehement, prin vocea preşedintelui executive al P.S.D. Timiş, Adam Crăciunescu. „«Împreună pentru Timişoara» nu se poate traduce în «EU conduc Timişoara», aşa cum reiese din atitudinea de astăzi a primarului Nicolae Robu! Timişoara are, ca orice altă entitate administrativă din România, un Consiliu Local şi un Primar care, împreună, funcţionează ca autorităţi ale administraţiei publice locale şi rezolvă treburile publice din comune, oraşe şi municipii, în condiţiile legii. Majoritatea în Consiliul Local Timişoara este U.S.L., aşa cum este şi Nicolae Robu, primar U.S.L. Astăzi, domnia sa a demonstrat însă altceva. Conform protocolului alianţei, dl Robu trebuia să convoace o întâlnire în care să-şi exprime punctele de vedere faţă de viceprimarul Traian Stoia, nu să iasă public şi să facă declaraţii războinice care să pericliteze funcţionarea uniunii”, acuză Adam Crăciunescu.

Acesta îi reproşează lui Nicolae Robu că a ajuns primarul Timişoarei cu sprijinul U.S.L.: „Consider că P.S.D. a avut un rol esenţial în campania electorală pentru Primărie şi a adus în alianţă plus valoare substanţială care a influenţat rezultatul final al votului. P.S.D. a manifestat permanent un grad de toleranţă ridicată faţă de acţiunile d-lui Robu chiar şi atunci când împărţirea atribuţiilor viceprimarilor a fost făcută discreţionar, iar dl primar nu a discutat cu nimeni modul de delegare a activităţilor din Primărie. La acel moment, în februarie 2013, P.S.D. a decis să respecte decizia primarului, chiar dacă nu a fost de acord cu ea, din raţiuni de echilibru în alianţă.

Legat de conflictul iremediabil pe care îl invocă primarul Timişoarei în relaţia cu viceprimarul P.S.D., Adam Crăciunescu susţine că au fost vremuri în care primarul l-a receptat pe viceprimarul P.S.D. ca fiind „un om cu forţă de muncă, un om harnic. Este descurajator faptul că nemulţumirea d-lui Robu vine după ce Traian Stoia a scos la iveală nereguli majore legate de modul în care Primăria a pierdut în ultimii ani zeci de imobile cu valoare istorică, fapt ce prejudiciază grav şi substanţial patrimoniul oraşului, dar şi după ce a pornit campania împotriva celor care încalcă legea monumentelor. Eficienţa acţiunilor viceprimarului P.S.D. pare să fie principalul motiv al «deranjului» domnului Robu, situaţie cu care nu putem fi de acord sub nici o formă”.

Print Friendly, PDF & Email