Nicolae Robu, cu referire la posibile colaborări viitoare cu PSD: „Una e colaborarea în limitele unui stat de drept, pentru proiecte de interes local, și cu totul alta este să facem alianțe”

Titu Bojin si Nicolae RobuMenirea persoanelor cu responsabilități în administrația publică locală este aceea de a acționa pentru binele comunității din care fac parte și în interesul cetățenilor, subsumând acestora orice motivații de natură politică, spune co-președintele PNL Timiș, Nicolae Robu. Acesta a făcut un bilanț succint al neajunsurilor celor trei ani ai guvernării Ponta și a precizat că, din punctul său de vedere, orice colaborare viitoare cu PSD este posibilă doar dacă aceasta servește intereselor proiectelor Timișoarei.

 

Alocarea discreționară de fonduri, reducerea drastică a investițiilor și scăderea nivelului de trai, imputate Guvernării Ponta

Co-președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, a făcut, vineri, o serie de considerații referitoare la bilanțul celor trei ani ai guvernării Ponta. Acesta a apreciat că, în pofida faptului că actualii guvernanți vorbesc despre creșterea nivelului de trai și despre creșterea calității vieții, realitatea îi contrazice flagrant, atâta vreme cât raportul dintre veniturile cetățenilor și cheltuielile curente este defavorabil cetățenilor. Și aceasta în condițiile în care, a mai precizat Nicolae Robu, datele statistice ale ultimilor trei ani, ce creionează tabloul unor realități sintetice, incontestabile, vorbesc despre o creștere a veniturilor cetățenilor cu 7,6% și despre o creștere a prețurilor cu 8,6%.

Un alt aspect pe care co-președintele PNL Timiș l-a apreciat a fi nemulțumitor este cel legat de reducerea drastică a investițiilor și de absența unei viziuni strategice în ce privește utilizarea banilor, concretizată prin sumele rămase necheltuite la final de an. Situație care ar reflecta, potrivit aprecierii co-președintelui PNL Timiș, o incapacitate de a înțelege ce trebuie făcut, cât și o incapacitate de a cheltui respectivii bani.

În ceea ce privește modalitatea de distribuire, în teritoriu, a fondurilor de la bugetul consolidat de stat, Nicolae Robu s-a arătat nemulțumit de ceea ce a desemnat a fi repartizarea discreționară, profund inechitabilă, a banilor. Și, a reiterat acesta, elocventă în acest sens este alocarea, pentru Timișoara, în 2014, a unei sume de doar 5 milioane de lei pentru proiectul de construire a noului corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, în condițiile în care valoarea totală a proiectului este de 100 de milioane de lei. Situația legată de finanțarea acordată de la bugetul consolidat de stat pentru construirea noului corp de clădire a Spitalului de Copii este, însă, doar unul dintre exemplele care probează lipsa de susținere, de către Guvern, a proiectelor Timișoarei, a mai apreciat el. Acesta a inventariat succint lista proiectelor orașului, pentru care a precizat că a sperat, fără niciun rezultat concret până în acest moment, la acordarea de fonduri de la bugetul de stat: Centura Sud, un bazin de înot olimpic, o sală polivalentă cu o capacitate de 15 000 de locuri și un stadion modern.

„Acestea nu sunt atacuri la persoană, ci realități susținute prin cifre incontestabile, emise de pe poziția unei persoane implicate în administrația publică și care își dorește să facă ceva”, și-a argumentat co-președintele PNL Timiș considerațiile referitoare la bilanțul celor trei ani de guvernare Ponta.

Nicolae Robu a apreciat și că trebuie să existe o distincție netă între abordările politice și conduita persoanelor implicate în administrația publică locală și centrală. În cazul acestora, el, toate demersurile ar trebui să fie orientate în direcția susținerii intereselor comunității și ale cetățeanului. Din acest punct de vedere, Nicolae Robu a precizat și că nu respinge din start colaborarea viitoare cu PSD, pentru proiecte de interes local. Argumentând că „una e colaborarea în termeni civilizați, în limitele unui stat de drept, pentru proiecte de interes local, și cu totul alta este să facem alianțe”. Variantă referitoare care, apreciază acesta, nu se mai poate materializa, din pricina epuizării capitalului de încredere pe care l-a acordat, în trecut, reprezentanților PSD. În aceste condiții, a mai precizat Nicolae Robu, doar o colaborare pentru binele comunității ar rămâne posibilă. Și aceasta întrucât abordările obstrucționiste sunt inacceptabile în cazul persoanelor responsabile să facă administrație, nu politică.

„În Primăria Timişoara nu există motiv de teamă faţă de niciun procuror”

În contextul referirilor la responsabilitățile factorilor implicați în administrația publică locală, edilul Nicolae Robu a evocat și situația din Primăria Timișoara, precizând că respectarea legii și eficiența în activitate sunt exigențele majore cărora trebuie să le răspundă reprezentanții instituției pe care o conduce.

În plus, a adăugat el, referindu-se la eventualele rețineri pe care le-ar putea manifesta unii funcționari din instituție în a-și asuma răspunderi, de teama anchetelor DNA, „în Primăria Timişoara nu există motiv de teamă faţă de niciun procuror. Dacă există persoane în Primăria Timişoara care se simt cu musca pe căciulă, ele nu ar avea posibilitatea să obstrucţioneze proiectele, pentru că eu le cer în mod autoritar să fie eficienţi”.

Primatul legii, a mai adăugat edilul, este și motivul pentru care, uneori, în Primăria Timișoara, este alocat timp în plus pentru o serie de verificări suplimentare, menite să confere certitudini cu privire la respectarea legalității: „Dacă se frământă lucrurile un pic mai mult, este benefic. Nu trebuie să privim numai prin prisma timpului consumat, care, sigur, trebuie să fie cât mai scurt, ci trebuie să primeze legalitatea. Şi dacă e nevoie de nişte verificări în plus, pentru ca lumea să fie sigură că totul e în acord cu legea, e de preferat ca acele verificări să fie făcute şi să existe o mică întârziere, pentru că nu pot fi mari întârzieri, în privinţa unor proiecte, decât să se procedeze ilegal”.

Print Friendly, PDF & Email