Mai mulţi bani pentru persoanele cu handicap, în Timiş

Creşterea subvenţiilor au fost motivul unei rectificări bugetare la Consiliul Judeţean

parcare-persoane-handicap-roDupă o perioadă de câţiva ani în care, în urma controalelor, banii alocaţi sub formă de indemnizaţii şi subvenţii persoanelor cu handicap au scăzut în Timiş, în momentul de faţă sunt semnalate noi creşteri. Iar aceste majorări ale fondurilor alocate în această direcţie au generat şi o rectificare bugetară la Consiliul Judeţean.

 

Un milion de euro pentru subvenţii

Pentru următoarea şedinţă de plen, Consiliul Judeţean Timiş a pregătit un nou proiect de rectificare bugetară, în care unul dintre principalele motive invocate pentru modificarea alocărilor bugetare prestabilite îl constituie majorarea plafondului de subvenţii acordate persoanelor cu handicap.

Urmare a adresei Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Timiş nr. 10649/2016 şi adresei 20239/2016 a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice s-au suplimentat subvenţiile pentru finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap pentru judeţul Timiş cu suma de 4.745.000 de lei, se menţionează în expunerea de motive care argumentează rectificarea bugetară.

Este o sumă foarte mare, de peste un milion de euro, alocată în judeţ în această direcţie, a drepturilor şi beneficiilor persoanelor cu dizabilităţi. 

Creşterea acestor sume impune însă şi o creştere a numărului de controale, proporţional cu finanţările. Mai ales că anul trecut un audit făcut public cu privire la prestaţiile sociale acordate persoanelor cu handicap a scos la iveală faptul că neregulile în acest domeniu nu au dispărut nici pe departe şi că apar în continuare situaţii de deturnare a banilor publici pe aşa-numite „prestaţii sociale” nemeritate. Conform unui raport făcut public de Curtea de Conturi, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş s-a descoperit că au fost efectuate plăţi nelegale pentru drepturi privind prestaţii sociale cuvenite persoanelor încadrate cu grad de handicap, acordate acestora după data decesului. Şi nu doar pentru decedaţi, ci şi pentru însoţitorii acestora au fost identificate astfel de prestaţii necuvenite, în raportul de control consemnându-se că „s-a efectuat plata nejustificată din credite bugetare, reprezentând indemnizaţii de însoţitori echivalente, acordate, unor persoane cu handicap, ulterior datei decesului acestora.”

Oficialii Curţii de Conturi spuneau că nu s-au luat măsuri adecvate pentru recuperarea prejudiciului din cazuri mai vechi, menţionând că  „s-a constatat faptul că unor beneficiari decedaţi, pentru care au fost efectuate plăţi de prestaţii sociale după data decesului, respectiv în perioada 2012 – 2013, identificaţi ca urmare controlului efectuat de către reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Timiş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş nu a procedat la luarea măsurilor de recuperare a sumelor încasate necuvenit de către aceştia.”

 

Pensiile de invaliditate, în scădere

Şi dacă drepturile acordate subvenţiilor pentru persoanele cu handicap prin CJ Timiş  sunt în creştere, paradoxal in cauza controalelor şi a exigenţelor sporite la examenele de evaluare, după ani de zile de creşteri, în Timiş numărul de pensii de invaliditate a început să scadă. Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii spun că în 2015 s-a înregistrat, faţă de 2014, o scădere pronunţată a numărului de cazuri noi, cu aproape 20%,.

„Raportarea numărului persoanelor nou încadrate în grad de invaliditate la populaţia judeţului determină coeficientul de incidenţă care, în anul 2015, a fost de 2,38 pensionări la 1.000 persoane populaţie, în scădere semnificativă, cu 21%, faţă de anul precedent”, spun raportorii CJAS Timiş.  

Anul trecut au fost, în total, 1.783 de cazuri noi de pensionare pe motiv de invaliditate, faţă de acum trei ani, de pildă, în 2013, când s-a înregistrat un număr de vârf de 2.547 de pensionări noi din motive medicale.

„O explicaţie poate fi legată şi de faptul că se face o evaluare foarte strictă a acestor cazuri de către cabinetele de expertiză care sunt în subordinea Casei Naţionale de Pensii. Sunt stabilite criterii clare pentru fiecare boală, şi în funcţie de acestea se calculează decizia de pensionare”, spune  Viorel Popa, şeful Serviciului Resurse Umane,  Comunicare şi Relaţii Publice a Casei Judeţene de Pensii Timiş.

Print Friendly, PDF & Email