Locuitori din zona Kuncz, terorizaţi de bande de romi

razie KunczMai mulţi timişoreni din zona Kuncz au făcut petiţii către Primărie, menţionând că au ajuns să fie terorizaţi de bandele de romi din zonă şi solicitând măsuri urgente. Conducerea Primăriei promite că efectivele Poliţiei locale vor fi suplimentate în zonă şi va creşte numărul patrulărilor.

 

Furturi cu calul “cercetaş”

Mai mulţi locuitori care stau în apropierea zonei Kuncz, din Timişoara, susţin, într-o petiţie trimisă Primăriei, că sunt tracasaţi de bandele agresive de romi din zonă, solicitând Municipalităţii să precizeze ce planuri are pentru a securiza zona respectivă. “Familiile care locuiesc în apropierea zonei rareori au parte de linişte şi siguranţă. Locuitorii din Kunz, majoritatea de etnie rromă, îşi lasă în permanenţă caii liberi, numai pentru a avea pretext să inspecteze casele şi curţile celor din zona câmpului, ca apoi să ştie unde pot să fure. Nici măcar alarmele instalate cu dispecer nu-i împiedică măcar să încerce să intre în curţi. Evident că în cele cinci – şase minute, cât durează să vină agenţii firmelor de paza, făptaşii au şi dispărut”, se arată în petiţia transmisă Primăriei.

Aceştia mai spun că seara, în permanenţă, se aude muzică dată la maximum, care tulbură liniştea pe sute de metri. Şi că, zilnic, ard focuri împrăştiind fum gros negru în toata zona.

Timişorenii care au semnalat problema Primăriei mai aduc la cunoştinţa Primăriei şi faptul că, frecvent, în zonă sunt împrăştiate gunoaie şi spun că “reclamaţiile nu ajută la nimic pentru că, din câte am înţeles, şi autorităţilor a început să le fie frică să intre în zonă. Plus că ar trebui sunat de câteva zeci de ori pe zi pentru a se reclama toate problemele.

Conform semnatarilor petiţiilor trimise către Municipalitate, eficientă ar fi doar instituirea unei monitorizări permanente şi o metodă mult mai aspră de a-i sancţiona pe cei certaţi cu legea.

Măsuri promise de Primărie

Conducerea Primăriei promite că va da dispoziţii pentru ca efectivele Poliţiei Locale să fie suplimentate, la fel, numărul patrulărilor.

“Este, într-adevăr o problemă dificilă, pentru că, dacă suni la dispeceratul Poliţiei Locale, cei în culpă dispar până ajung poliţiştii. Măsura propusă pentru o monitorizare mai strictă a fost însuşită de cei de la Poliţia Locală şi am cerut un set de măsuri pentru a soluţiona problemele din zonă”, spune primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Oameni fără identitate

Problemele legate de zona Kuncz nu sunt, însă, uşor de rezolvat. Aici, persoane de etnie romă domiciliază în acelaşi locuinţe de mulţi ani, dar nu îşi pot face acte de identitate definitive din cauza statutului caselor ridicate, multe, fără autorizaţie.

Evidenţele oficiale arată că în Timişoara şi comunele aparţinătoare trăiesc aproape 10.000 de persoane care nu au documente valabile. O parte dintre oamenii fără identitate, care nu apar nici măcar în evidenţele materni­tăţilor, şi-au angajat avocaţi pentru a-şi revendica dreptul la existenţă scriptică. Nu este însă cazul familiilor nevoiaşe din zona Kuncz. Conform evidenţei Primăriei, în această zonă 178 de case, în care locuiesc 380 de familii, nu au forme legale, iar circa 250 de persoane nu deţin niciun act de identitate, ceea ce face imposibilă înscrierea la medicul de familie, găsirea vreunui loc de mun­că sau încasarea unor ajutoare sociale. Multe din familiile de aici nu au nici bani pentru asigurarea alimentelor zil­nice, iar în cazul lor este o himeră des­chiderea proceselor de stabilire şi recu­perare a identităţii. Iar aceşti oameni-fantomă se înmulţesc.

Print Friendly, PDF & Email