Flashmob la Timişoara împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân

Voluntarii Asociaţiei Pet Hope transmit autorităţilor că eutanasierea nu reprezintă o soluţie

afisare banner complet“Ei mor degeaba, problema rămâne” este mesajul pe care l-au transmis sâmbătă, la Timişoara, prin intermediul unui flashmob, voluntarii Asociaţiei Pet Hope. Acţiunea şi-a propus să conştientizeze publicul larg, dar şi pe reprezentanţii autorităţilor locale, asupra implicaţiilor demarării campaniei de eutanasiere a câinilor fără stăpân aflaţi în acest moment în adăposturi. Felul în care o societate înţelege să îşi rezolve problemele de acest gen oferă măsura gradului de civilizaţie, maturitate şi implicare socială a cetăţenilor săi, spun reprezentanţii Pet Hope.

 

O soluţie radicală, dar iraţională şi ineficientă

Sâmbătă a avut loc la Timişoara un flashmob organizat de Asociaţia Pet Hope Timişoara. Mesajul pe care voluntarii care activează în cadrul asociaţiei au căutat să îl transmită timişorenilor a fost cel legat de ineficienţa măsurii de eutanasiere a câinilor fără stăpân. “Ei mor degeaba, problema rămâne”, i-au atenţionat membrii Asociaţiei Pet Hope pe timişoreni, prin intermediul unui banner, la care s-au adăugat imagini cu animalele aflate în acest moment în adăpostul din Timişoara şi care urmează să fie eutanasiate. Flashmob-ul face parte dintr-o serie de proteste şi acțiuni desfăşurate la nivel european şi a fost organizat în continuarea uneii întâlniri a reprezentanților asociațiilor de protecție a animalelor, la care au participat peste 25 de persoane implicate în salvarea câinilor fără stăpân.

imagini caini pregatiti pentru eutanasiereMesajul în jurul căruia a fost construită campania “Ei mor degeaba, problema rămâne” îşi propune să îi conştientizeze atât pe cetăţeni, cât şi pe reprezentanţii autorităţilor locale asupra faptului că metoda eutanasierii nu are impact asupra înmulțirii câinilor comunitari. Şi aceasta pentru că o soluție raţională şi eficientă, întrucât acţionează asupra cauzelor fenomenului, şi nu asupra efectului, o reprezintă stoparea abandonului şi sterilizarea masivă a câinilor metişi din gospodării.

Acțiunea a avut un dublu scop: ne-am întâlnit într-un cadru organizat cu colegii din protecția animalelor pentru a stabili diferite strategii de conştientizare a autorităților publice, în special conducerea Primăriei Timişoara, că se află pe drumul greşit în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, iar pe de altă parte, prin flashmobul care a urmat, am urmărit să sensibilizăm publicul larg cu privire la soarta câinilor blânzi care sunt ucişi în zadar” declară Ruxandra Bizera, membru fondator al Asociației Pet Hope.

Asociația Pet Hope Timişoara se opune de mai bine de trei ani metodei eutanasierii animalelor fără stăpân. În acest răstimp, voluntarii din cadrul asociaţiei au semnalat ori de câte ori au avut ocazia faptul că această abordare nu face decât să încurajeze formarea de haite agresive şi înmulțirea câinilor de pe domeniul public. Menţionând că metoda sterilizării este o metodă mai ieftină, mai eficientă pe termen lung şi aplicabilă, ca mod de a acţiona, unei societăți civilizate.

Primarul Nicolae Robu: “E uşor să te declari iubitor de animale, dar să nu faci eforturi concrete pentru a dovedi acest lucru”

Edilul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat, la finalul săptămânii trecute, că din adăpostul de la Timişoara şi-au găsit stăpână, până în acest moment, aproximativ 200 de câini. În contextul nemulţumirilor formulate de iubitorii de animale în legătură cu demararea de către autorităţi a campaniei de eutanasiere, Nicolae Robu acuz ă că “e uşor să te declari iubitor de animale, dar să nu faci eforturi concrete pentru a dovedi acest lucru”.

garoafe negre pentru cainii ucisiPrimarul Timişoarei a făcut apel la iubitorii de animale din oraş să facă eforturi mai mari, în situaţia în care doresc stoparea campaniei de eutanasiere. Dar, spune el, “există o lege în acest sens şi, oricât aş iubi câinii, trebuie să aplic legea şi trebuie să acţionez în litera şi spiritul ei”. Primarul mai spune că din momentul în care autorităţile au făcut public anunţul legat de demararea campaniei de eutanasiere a animalelor din adăposturi, a sesizat personal şi a fost sesizat şi de către cetăţeni că numărul câinilor de pe străzi a crescut. Acesta a opinat că o posibilă explicaţie pentru situaţia actuală ar reprezenta-o faptul că “anumiţi cetăţeni doar simulează o adopţie, după care dau drumul câinilor pe străzi”, precizând că a dispus identificarea proprietarilor câinilor aflaţi în libertate pe străzile oraşului, după CIP-ul pe care majoritatea animalelor îl poartă.

Nicolae Robu subliniază că, în calitatea sa oficială, este mai obligat faţă de oameni decât faţă de câini şi a anunţat că vor fi luate măsuri împotriva cetăţenilor care au adoptat animale din adăpost, abandonându-le ulterior pe străzile oraşului.

Print Friendly, PDF & Email