Epidemia de rujeolă continuă în Timiş

„Oamenii trebuie responsabilizaţi pentru vaccinarea copiilor” spun medicii de la Spitalul „Victor Babeş”

Departe de a fi o criză de moment, epidemia de rujeolă continuă în Timiş, unde zeci de cazuri grave sunt înregistrate săptămânal. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” spun că trebuie derulate campanii pentru responsabilizarea părinţilor.

 

Saloanele pentru copii, arhipline

Deşi medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” fac eforturi pentru tratarea rapidă a cazurilor de rujeolă, noi pacienţi, majoritatea copii de peste un an, le sunt aduşi, astfel că numărul bolnavilor internaţi nu scade sub 30. Şi pentru că numărul pacienţilor copii a tot crescut, a fost nevoie să se transfere o parte din copiii cu rujeolă în saloane pentru adulţi.

„În momentul de faţă continuăm să avem peste 30 de pacienţi cu rujeolă. Deşi recent am externat trei pacienţi, vindecaţi, au venit alţii. În decembrie am avut 124 de cazuri,, în condiţiile în care pe tot anul trecut am avut 364 de pacienţi internaţi cu rujeolă”, ne-a declarat Virgil Musta, medic primar boli infecţioase la Spitalul „Victor Babeş”, din Timişoara

În prezent secţiile de specialitate ale spitalului funcţionează la capacitate maximă, iar pentru copii nu mai sunt locuri disponibile.

Majoritatea copiilor internaţi nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei. La sfârşitul anului 2016, doi dintre ei au murit.

 

Lipsa vaccinărilor continuă să facă victime

Epidemia de rujeolă izbucnită în această toamnă a determinat Ministerul Sănătăţii ca, împreună cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, UNICEF şi Institutul de Sănătate Publică, să propună o serie de măsuri pentru combaterea extinderii virusului. Printre acestea se numără şi scăderea vârstei de vaccinare a copiilor, a căror imunizare va putea fi făcută acum de la nouă luni, deoarece, spun specialiştii, o caracteristică a acestei epidemii de rujeolă este că afectează micuţii cu vârste sub un an.

Ministerul Sănătăţii face apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare. În Timiş, una dintre zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an.

„Consider că  toate autorităţile responsabile ar trebui să se implice în responsabilizarea părinţilor, în vederea vaccinării copiilor mici. Nu ştiu dacă o lege care să prevadă obligativitatea vaccinării ar fi cea mai bună soluţie. Probabil însă că ar putea fi găsite şi alte metode de responsabilizare. În Belgia, de pildă, copiii care nu au fost vaccinaţi nu pot fi înscrişi la şcoală. În alte ţări vest-europene se dau amenzi foarte mari”, spune Virgil Musta.

Virusul rujeolei trăieşte exclusiv în organismul omului şi se transmite prin tuse sau strănut, intrând în organism pe căile respiratorii sau prin ochi.

Boala este contagioasă atât în timpul perioadei de incubaţie (aproximativ zece zile), cât şi în timpul perioadei de manifestare (cu o durată de patru zile).

Rujeola nu survine decât în mod excepţional a doua oară, infecţia cu virus conferind o imunitate durabilă şi permanentă faţă de această boală.

Prevenirea constă în vaccinare (contraindicată în perioada de sarcină sau la persoanele care sunt imunodeprimate). Vaccinul este în general injectat în asociere cu cele ale rubeolei şi oreionului (vaccin ROR) şi este administrat după vârsta de un an, mai devreme chiar atunci când copilul trăieşte într-o colectivitate.

Print Friendly, PDF & Email