Construcţia noului corp al Spitalului “Louis Ţurcanu” începe anul viitor

Deşi lucrările trebuiau demarate anul acesta

spital louis turcanu 2Funcţionarii Primăriei Timişoara s-au mişcat prea lent în procesul de organizare a licitaţiei pentru proiectul noului corp de clădire de la Spitalul “Louis Ţurcanu”. Asta susţine deputatul timişorean, Sorin Grindeanu, care a anunţat că licitaţia va începe abia spre sfârşitul lunii octombrie, deşi până acum trebuia deschis şantierul. Mai mult, există riscul ca Guvernul să nu mai aloce alte sume din bugetul pe anul viitor, în condiţiile în care nu s-au cheltuit primiţi până acum. În replică, edilul Nicolae Robu apreciază că studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic au fost finalizate “în timp record”.

Licitaţia va începe în 21 octombrie

Sorin Grindeanu, fostul viceprimar al urbei, acum deputat P.S.D., a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute, că e puţin probabil ca lucrările pentru construirea Corpului B de clădire la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara să fie demarate anul aceasta. Aceasta deşi a promovat acest proiect în propria campanie electorală de anul trecut, promiţând că în 2013 se va începe construcţia noii clădiri. Motivul întârzierii, susţine Sorin Grindeanu, este legat de activitatea destul de lentă a funcţionarilor Mu-nicipalităţii care trebuia ca până în această toamnă să finalizeze procedura de licitaţie: “De exemplu, în mai s-a trimis o cerere de aprobare la unul dintre ministere şi s-a aşteptat o lună ca să vină răspunsul în care să se precizeze că nu este nevoie de aprobarea respectivă”, spune acesta, precizând că anunţul de licitaţie a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, cu estimarea că licitaţia va demara abia spre sfârşitul lunii octombrie.

Sorin Grindeanu: “Ne va fi de două ori mai greu să cerem alţi bani”

Sorin Grindeanu (3)Guvernul a alocat în acest an 4,5 milioane de lei pentru începerea lucrărilor la noul corp de spital. Sorin Grindeanu a anunţat că zilele trecute s-au mai primit 500.000 de lei, tot din bugetul de stat, pentru proiectul în cauză. Dar până acum nu s-a reuşit decât realizarea caietului de sarcini, a studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic şi a documentelor de execuţie, chestiuni care potrivit edilului Timişoarei, Nicolae Robu, au fost finalizate “în timp ce poate fi considerat record dat fiind complexitatea şi valoarea unui asemenea proiect”. Însă Sorin Grindeanu atrage atenţia că în aceste condiţii există riscul ca Guvernul să nu mai aloce alte sume pe bugetul de anul viitor pentru că încă nu s-au cheltuit banii primiţi: “Ne va fi dificil la sfârşitul anului, când se va pune problema bugetu-lui pe 2014, ca eu împreună cu colegii din Parlament, cu primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş să ne ducem să le spunem să ne mai dea bani. Cu certitudine o să vină întrebarea «voi nu i-aţi cheltuit nici pe cei 5 milioane pe care vi i-am dat pe 2013». Ne va fi de două ori mai greu să convingem. Dar asta nu înseamnă că nu vom încerca”, a declarat deputatul timişorean. Mai mult acesta speră ca procedura de licitaţie să nu fie îngreună de eventualele contestaţii: „Mai există un aspect, cel legat de firmele care vin la licitaţie doar de dragul de a veni. Vin doar ca să se înţeleagă cu unii care vor să facă acea licitaţie. În felul acesta, lucrările, evident, se amână. Pe de altă parte, mai sunt firme care au fost înfiinţate cu o lună două în urmă, dar te trezeşti că îţi câştigă o licitaţie de milioane de euro. Nu poţi să faci nimic în acest sens”, mai spune Sorin Grindeanu.

Sumele primite până acum de la Guvern nu reprezintă decât 5 la sută din banii necesari pentru ridicarea clădirii, investiţia ajungând la 18 milioane de euro, jumătate pentru construcţii şi montaj, iar alte nouă milioane de euro pentru dotarea cu aparatură medicală.

Spitalul de Copii va putea cumpăra două tomografe performante, cu bani de la Guvern şi Primărie

Şi tot legat de Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu”, Sorin Grindeanu a mai anunţat că s-au mai acordat 500.000 de euro pentru cumularea sumei necesare în vederea achiziţiei a două tomografe performante pentru unitatea spitalicească, alţi 500.000 de euro reprezentând contribuţia Municipalităţii. Însă deputatul timişorean atrage atenţia că va supraveghea îndeaproape modul în care sunt cheltuiţi aceşti bani, subliniind că aparatura medicală trebuie achiziţionată la un preţ corect şi nu la supracost.

Acesta susţine că un tomograf costă pentru mediul privat 300.000 de euro, iar pentru spitalele de stat poate ajunge şi la un million de euro: “E un semnal de alarmă în a nu mai continua anumite practici obişnuite cu ani în urmă, ba chiar cu luni în urmă. Dacă există neclarităţi, să se verifice pe internet la ce preţ se achiziţionează un tomograf în Franţa, Germania, sau în Anglia. La noi, preţul aparaturii medicale e cam dublu faţă de alte ţări europene. Şi ne mirăm de ce nu merge sistemul de sănătate”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Print Friendly, PDF & Email