Consiliul Judeţean Timiş pune în dezbatere finanţarea sportului

Probabil şi sub presiunea anchetelor făcute pe această temă în ultimii ani, Consiliul Judeţean Timiş pune în dezbatere condiţiile de finanţare din fonduri publice a proiectelor sportive şi culturale pe acest an. Între timp, consilieri locali atrag atenţia că nu s-a făcut nimic pentru promovarea unei Legi a Sportului, care să lămurească neclarităţile.

 

Un plus de legitimitate?

Zilele trecute, Consiliul Judeţean Timiş a anunţat că scoate la dezbaterea publică  „Proiectul de hotărâre privind aprobarea Ghidului de eligibilitate privind finanţarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor sportive şi culturale pe anul 2017.” Persoanele fizice şi juridice interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare până în 8 februarie.

 

O lege rămasă în aşteptare

Sunt ani de zile de când consilierii judeţeni şi cei locali le cer parlamentarilor de Timiş să facă demersuri pentru înaintarea şi adoptarea unei noi Legi a Sportului, care să lămurească inclusiv partea de finanţare. Anul trecut, la final de mandat se concluziona că nu s-a realizat încă nimic în acest sens.

Un fost deputat de Timiş cerea, în noiembrie 2016, Ministerului Tineretului şi Sportului să-şi exprime un punct de vedere cât de cât clar pe această problemă.

Răspunsul primit menţiona că a fost elaborat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii Sportului. „Proiectul a fost supus consultării publice şi interministeriale iar la data de 28 iulie 2016 a fost organizată şi o dezbatere publică la care au participat peste 200 de persoane, reprezentând atât autorităţile statului cât şi structurile sportive, societatea civilă şi mass-media. Concluziile dezbaterii publice, care a durat peste şapte ore, au reliefat faptul că în lumea sportului nu există încă un consens privind măsurile ce trebuie adoptate pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă sportul românesc. Drept urmare, proiectul nu a mai fost promovat”, precizau oficialii ministeriali. Singura concluzie a fost că nu se mai promovează proiectul de lege.

Consilierul local PNL Simion Moşiu spune că nu înţelege de ce nu se vrea promovarea unei Legi a sportului actualizată şi clară. „Aşa, finanţarea rămâne la fel de ambiguă, şi pe viitor. Pe lângă asta, se poate constata că, dacă în numeroase ţări pe care le considerăm etalon, sportul este extrem de promovat de la vârste fragede, fiind considerat o prioritate la şcoală, în România sunt şcolari care nu ştiu să alerge. Sigur că odraslele de parlamentar nu sunt afectate, ele fiind înscrise la cluburi private, unde fac înot vara, ski – iarna, tenis de câmp şi alte sporturi deloc ieftine. Se pot presupune multe, inclusiv interese ale unor companii farmaceutice, în ideea că prin sport se pot preveni multe boli, şi e nevoie de o populaţie cu o sănătate şubredă, pentru vânzări mari de medicamente”, mai spune consilierul local Simion Moşiu.

Print Friendly, PDF & Email