Campanie naţională pentru transformarea unor foste închisori comuniste în muzee

O campanie naţională pentru transformarea unui număr de foste închisori comuniste, lagăre şi colonii de muncă în muzee memoriale ale victimelor comunismului va fi demarată de către Institutul Naţional al Patrimoniului.

Fort 13 JilavaInstitutul Naţional al Patrimoniului va analiza toate penitenciarele şi lagărele din România, urmând ca în următoarea perioadă membrii I.N.P. să decidă care dintre acestea vor putea fi incluse în Programul Naţional de Restaurare, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţii instituţiei.

De asemenea, campania naţională pentru transformarea unui număr de foste închisori comuniste şi lagăre în muzee va fi finanţată de Institutul Naţional al Patrimoniului. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, I.N.P. finanţează şi restaurarea Memorialului Fortul 13 Jilava.

Totodată, reprezentanţii I.N.P. alături de cei ai Fundaţiei Konrad Adenauer şi ai Primăriei Râmnicu Sărat participă, în perioada 12 – 15 septembrie, la un workshop internaţional organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, pentru a stabili principalele direcţii de acţiune pentru transformarea fostei închisori de la Râmnicu Sărat, unul din cele mai dure puncte ale represiunii comuniste, în Memorial al Victimelor Comunismului.

Workshopul a reunit specialişti şi experţi, din România şi din străinătate, în domeniul restaurărilor de monumente şi al represiunii comuniste, care vor trebui să identifice cele mai creative şi eficiente soluţii pentru realizarea proiectului, a cărui finalizare este estimată pentru anul 2016. Acesta este primul workshop internaţional organizat vreodată în România cu scopul identificării unor soluţii în vederea transformării unui fost spaţiu de detenţie în Memorial al Victimelor Comunismului.

Prin proiectul Memorialul Râmnicu Sărat, I.I.C.C.M.E.R. şi-a propus transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului. Astfel, după finalizarea lucrărilor de reabilitare şi de amenajare muzeală, estimată pentru 2016, Memorialul Râmnicu Sărat va reprezenta un punct central pentru proiecte culturale, documentare şi turistice şi va găzdui vizitele a numeroase personalităţi din viaţa publică românească şi internaţională.

În iunie 2007, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (devenit ulterior I.I.C.M.E.R.) a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, cu scopul de a organiza un Memorial al Victimelor Comunismului. În ultimii ani, I.I.C.-C.M.E.R. a demarat o serie de acţiuni menite să sensibilizeze factorii decizionali, să informeze publicul larg asupra imensului capital memorial al acestui loc, dar şi să obţină soluţii viabile de valorificare muzeală. Printre acţiunile întreprinse în acest sens se numără şi realizarea unei expoziţii şi a unui website, ambele destinate închisorii de la Râmnicu Sărat, organizarea unor conferinţe cu tematică specifică, dar şi a unui concurs de proiecte destinat tinerilor arhitecţi.

În decembrie 2012, Guvernul şi-a asumat, prin Programul de guvernare pentru 2013 – 2016, organizarea unui spaţiu muzeal distinct care să ilustreze inclusiv amprenta represivă a regimului comunist. Tot atunci, I.I.C.C.M.E.R. a reuşit achiziţionarea ultimei suprafeţe de teren care să permită demararea proiectului, pas decisiv pentru transformarea închisorii de la Râmnicu Sărat în Memorial.

Print Friendly, PDF & Email