„Bursa de Fericire” dă şanse în plus la viaţă şi vindecare

Centrului de Transplant Medular de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara i-au fost donaţi 1.100.000 de euro

Cristian „Bursa de Fericire”, o iniţiativă a Asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”, a oferit, în ultimii ani, Spitalului de Copii din Timişoara mult mai mult decât au putut oferi, într-un exerciţiu steril de exersare a retoricii, puternicii zilei. Adică 1.100.000 de euro, convertiţi în investiţii într-un laborator de citogenetică moleculară, trei camere sterile, o bancă de celule stem pentru recoltare şi stocare şi un compartiment de terapie intensivă. Şi şanse sporite la viaţă şi la vindecare pentru mai bine de 120 de pacienţi în fiecare an.

 

Un proiect a cărui miză este şansa la viaţă

Fericirea este, pentru cei mai mulţi dintre noi, un concept. Intens vehiculat, asociat cel mai adesea sensului aspiraţiilor noastre, dar puţin accesibil şi mult prea ambiguu definit în reprezentarea noastră. Un deziderat al cărui sens, fără a-l putea desluşi prea bine, ni se revelează uneori în momentele de mare cumpănă.

Acestea au fost, probabil, şi premisele de la care au pornit reprezentanţii Asociaţiei „Dăruieşte Viaţa” atunci când, în 2013, au decis să fondeze „Bursa de Fericire”, adică o platformă online menită să îngăduie strângerea de fonduri destinate clinicilor de oncologie şi hematologie din cadrul spitalelor de stat din România, permiţând totodată transparentizarea investiţiilor pe care companiile private sau persoanele fizice le fac, din impozitul anual pe venit, în proiecte vizând dotarea centrelor medicale de profil din România.

Ideea Bursei de Fericire a pornit de la studiile care arată că oamenii sunt mai fericiţi atunci când reuşesc să îi facă pe alţii fericiţi. Iar rapoartele internaţionale plasează România pe un loc codaş la capitolul fericire, dar fruntaş în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de cancer”, precizează, argumentându-şi scopul propus, reprezentanţii „Bursei de Fericire”.

Iar la „Bursa de Fericire”, oricât ar părea de paradoxal, se pot cumpăra acţiuni care aduc fericire. Fiindcă dăruirea este un exerciţiu în sine, iar umanitatea şi buna-credinţă a fiecăruia, nevoia noastră de a veni, într-o manieră palpabilă, concretă, în sprijinul semenilor noştri aflaţi în nevoie, pot fi convertite în monedă, iaraceasta poate susţine şansele la viaţă ale celor pe care destinul i-a aşezat faţă în faţă cu încercări teribile.

De la momentul de debut al activităţii sale, în 2009, iniţial în regim de voluntariat, şi apoi de la înfiinţarea sa, în iunie 2012, Asociaţia „Dăruieşte Viaţa” şi-a stabilit drept obiectiv să susţină apărarea drepturilor pacienţilor internaţi în spitalele de stat din România, dar şi să contribuie, prin acţiuni de strângere de fonduri, la îmbunătăţirea condiţiilor de tratament şi la dotarea clinicilor oncologice cu aparatură medicală de ultimă generaţie.

Peste un milion de euro pentru Spitalul de Copii Timişoara

În mai puţin de patru ani, Asociaţia „Dăruieşte Viaţa” a reuşit să tripleze capacitatea de transplant de celule stem din România, contribuind la construirea a zece camere sterile la Institutul Clinic Fundeni din Capitală şi a alte trei camere sterile la Centrul de Transplant Medular din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu”, din Timişoara, al doilea centru de transplant de celule stem din România.

Potrivit informaţiilor oferite de Bianca Voinescu, reprezentant al Asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”, doar către Spitalul de Copii din Timişoara a fost direcţionată suma de 1.100.000 de euro.

Fondurile au contribuit la construirea, în 2012, a celor trei noi camere sterile, pe lângă cea deja existentă, dar şi a unui laborator de citogenetică moleculară, a unei bănci de celule stem pentru recoltare şi stocare şi a unui compartiment de terapie intensivă.

Toate acestea au permis, anual, accesul la tratament pentru 120 de persoane bolnave, şi au îngăduit diagnosticarea, la timp, a altor câteva sute de persoane, în cadrul noului laborator de citogenetică moleculară.

Când viaţa unui copil depinde de un set de analize şi de o cameră sterilă

Carmen UscatuAcesta a fost, potrivit informaţiilor oferite de Carmen Uscatu, reprezentant al Asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”, cazul lui Cristian, un băieţel din Dorohoi, diagnosticat cu o boală genetică gravă: sindromul Griscelli, tip II. „Coşmarul a început când Cristian avea doar două luni: părinţii au constatat că acesta are febră aproape tot timpul şi analizele de sânge erau îngrijorătoare. Mai bine de doi ani copilul a fost plimbat prin diferite spitale, pentru că, fără analize concludente, copilul nu a primit un diagnostic. După internări şi diagnostice succesive, la Dorohoi, Botoşani, Iaşi, Bucureşti, medicii au reuşit să se apropie de un diagnostic. Testele care au confirmat boala au fost făcute la Timişoara, în 2013, în laboratorul de citogenetică moleculară construit de fondatorii Asociaţiei «Dăruieşte Viaţa»”, precizează Carmen Uscatu.

La capătul mai multor ani de încercări epuizante şi disperate de a stabili un diagnostic, Cristian, băieţelul acum în vârstă de trei ani şi jumătate, a ajuns, anul trecut, la Centrul de Transplant Medular din Timişoara. După confirmarea diagnosticului, Cristian a fost supus, tot la Timişoara, în februarie 2014, unei intervenţii chirurgicale de transplant de celule stem de la un donator neînrudit. După efectuarea intervenţiei, Cristian a stat izolat, împreună cu mama sa, mai bine de o lună şi jumătate, în una dintre cele patru camere sterile ale spitalului, pentru a fi protejat de infecţii.

Aceasta este însă doar relatarea pe scurt a unei istorii, din mulţimea celor existente şi care pot proba faptul că, prin eforturi conjugate şi prin solidarizare umană autentică, unor semeni aflaţi în situaţii critice le poate fi oferită o şansă în plus la viaţă şi la vindecare. Inclusiv prin tranzacţionarea de acţiuni la „Bursa de Fericire”.

Peste 430.000 de acţionari la „Bursa de Fericire”

Spital Louis Turcanu3_recoltare celule stemDatele statistice furnizate de reprezentanţii celor două instituţii medicale de profil din ţară în care se practică în acest moment transpantul medular, Institutul Clinic Fundeni din Capitală şi Clinica de Oncopediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara susţin, la rândul lor, faptul că investiţiile făcute în dotarea secţiilor de oncologie şi hematologie a spitalelor de stat din România a sporit capacitatea de transplant, cu 44,27% în anul 2014 faţă de 2013 în cazul Bucureştiului şi cu 38,00% în cazul Timişoarei.

Creşterile cele mai spectaculoase au fost înregistrate, însă, potrivit informaţiilor oferite de dr. Alina Tănase, director medical al Institutului Clinic Fundeni, respectiv conf. dr. Smaranda Arghirescu, şeful Clinicii de Oncopediatrie a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu din Timişoara, în anul 2013, adică imediat după finalizarea investiţiilor la cele două spitale, făcute cu fonduri obţinute cu sprijinul Asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”.

Procentul total al transplanturilor a crescut, în 2013 faţă de 2012, cu 247,17% în cazul Bucureştiului şi cu 121,95% în cazul Timişoarei.

Numai în cursul acestui an,în intervalul pentru care au fost prezentate statistici (adică până la data de 20 mai), au beneficiat de transplant medular un număr de 58 de pacienţi (53 adulţi şi cinci copii) la Institutul Clinic Fundeni din Capitală şi alţi 19 pacienţi (15 adulţi şi patru copii) la Spitalul Clinic de Urgenţă „Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Iar tranzacţionarea de acţiuni care să îngăduie şi pe nmai departe strângerea de fonduri menite să vină în sprijinul pacienţilor bolnavi continuă.

În cei patru ani de activitate, Asociaţia „Dăruieşte Viaţa” a reuşit să strângă, în total, 2.600.000 de euro, beneficiind de susţinere din partea a peste 1.000 de companii şi a mai mult de 50 de voluntari.

Pe pagina de internet a proiectului „Bursa de Fericire”, toţi cei care doresc să îşi ofere sprijinul pot verifica, în orice moment, care este valoarea totală a acţiunilor cumpărate, valoare care se cumulează de la lună la lună şi de la an la an, dar şi care este stadiul investiţiilor aflate în acest moment în derulare şi care sunt sumele necesare finalizării unor proiecte aflate în curs sau câţi copii şi câţi adulţi beneficiază anual de investiţia proprie a fiecărui susţinător al „Bursei de Fericire”.

Până în acest moment, 431.494 este numărul acţiunilor care au fost cumpărate la „Bursa de Fericire”. Iar acţionarii, persoane fizice sau juridice, sunt aşteptaţi în continuare să dobândească fericire dăruind speranţă şi să îşi valorifice şansa de a se solidariza cu semenii lor aflaţi în suferinţă, pe pagina de internet a plaformei, la adresa: http://www.bursadefericire.ro.

Print Friendly, PDF & Email