Bani de urgenţă pentru peticirea Incuboxx-ului

Incuboxx Timisoara Foto timisoaraonlineProblemele legate de proiectul Incubatorului de afaceri în domeniul IT continua pentru Primăria Timişoara. Municipalitatea este gata să aloce de la buget bani pentru rezolvarea problemelor clădirii prezentate la data inaugurării ca una dintre cele mai moderniste din estul Europei. Una dintre deficienţele majore care trebuie rezolvate e pătrunderea apei de ploaie în interiorul clădirii.

 

Remedieri pentru ca imobilul să reziste la vânt şi ploaie

Conform unui anunţ al compartimentului de Achiziţii al Primăriei Timişoara, Municipalitatea caută o firmă care să presteze reparaţii în clădirea Incuboxx, unde continuă să existe infiltraţii de apă de ploaie. Primăria Timişoara a alocat pentru aceste lucrări un buget estimativ de 24.000 de euro şi vrea să contracteze prin achiziţie directă “lucrări de remediere la faţada din policarbonat, în vederea stopării infiltraţiilor cu apă în condiţii meteo deosebite (vânt şi ploi abundente) la imobilul Incuboxx din Timişoara.”

Antreprenorul care îşi va adjudeca proiectul va trebui să facă aceste lucrări de reparaţii prin etanşeizarea faţadei, precizându-se în aceeaşi documentaţie de achiziţie că „apa intră ocazional prin îmbinarea controlată a panourilor de policarbonat. Sistemul de policarbonat instalat de constructor nu are banda de etanşare la vânt şi permite infiltraţia de apă în îmbinarea verticală în condiţii extreme (vânt şi ploaie torenţială). Din îmbinarea verticală apa ajunge în interiorul tâmplăriei de aluminiu, de unde, prin rosturi de dilatare şi alte îmbinări ale tâmplăriei, se înfiltrează la interior”.

La începutul anului, după ce s-a constatat că plouă în clădirea Incubatorului de afaceri IT, Incuboxx, realizată cu multe controverse şi bani europeni, pe Calea Circumvalaţiunii, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat că va comanda o expertiză, pentru a stabili cine se face responsabil de deficienţele apărute. „Au fost anumite divergenţe între proiectanţi şi executanţi vizavi de anumite imperfecţiuni. De exemplu, au fost infiltrări ale apei, când a plouat intens. Proiectantul spune că soluţiile sunt corecte, dar executantul nu a lucrat cum scrie la carte, executantul spune că el a lucrat cum trebuie, dar soluţia nu este bună. Noi nu avem de unde să ştim. Direcţia de Dezvoltare care a asigurat managementul proiectului nu are de unde să ştie”, preciza Nicolae Robu.

Infiltraţiile de ploaie reprezintă însă doar una dintre multiplele probleme legate de acest proiect al Incubatorului de Afaceri în domeniul IT, conceput şi iniţiat în perioada fostei administraţii. “Din păcate, şi în acest caz e o problemă cu care ne-am confruntat pe mai multe proiecte implementate de Primărie. La acest gen de proiecte licitaţia reprezintă cea mai proastă variantă de atribuire. Cea mai ieftină proiectare este clar că nu va fi şi cea mai bună. Inginerii care lucrează ieftin au, de obicei, o pregătire inferioară, şi puţină experienţă. Niciodată cea mai ieftină variantă nu e cea mai bună. Un proiectant bun, cu experienţă, nu va lucra ieftin, este de înţeles. Concursul de soluţii ar fi fost cea mai bună variantă,” crede consilierul local PNL Ştefan Constantin Sandu.

Un proiect ambiţios cu final neaşteptat

Pe baza unui proiect gândit şi implementat parţial în pe perioada fostei administraţii, Primăria Timişoara inaugura, în 2014 Centrul de afaceri IT&C Incuboxx, ce ar fi trebuit să găzduiască firme ce activează în domeniul IT&C, aflate la început de drum sau în curs de consolidare. O bună perioadă de timp clădirea a rămas goală, costurile de întreţinere fiind suportate de Municipalitate.

Imobilul, considerat una dintre cele mai moderne şi avangardiste construcţii din ţară, a costat 17,7 milioane de lei, şi se spera că va fi, conform discursurilor de la inaugurare, o “structură locală de sprijinire a afacerilor pentru încurajarea iniţiativei antreprenoriale locale, într-un domeniu de importanţă strategică pentru dezvoltarea Timişoarei – tehnologia informaţiei şi telecomunicaţiile”.

Construită în regim de demisol, parter şi patru etaje, cu o suprafaţă de 6.311 metri pătraţi şi, în urma unei administrări comune, asigurate de Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica şi Primăria Timişoara, clădirea ar fi trebuit să ofere absolvenţilor de informatică şansa de a porni o afacere proprie într-un spaţiu cu facilităţi adecvate, la preţuri bune.

Controversele legate de această clădire nu s-au legat doar de proiectul în sine, ci şi de aspectul ei, considerat de unii consilieri locali ca unul industrial, ce nu-şi are locul într-o zonă centrală a Timişoarei. Susţinătorii proiectului, în forma în care e acum, declară, însă, că respectiva clădire reprezintă un proiect avangardist, inclusiv prin materialul neconvenţional folosit pentru geamuri. Construcţia este dotată cu geamuri din policarbonat multistrat care împiedică lumina să strălucească din monitoarele calculatoarelor şi izolează termic birourile.

Print Friendly, PDF & Email