Informatii:
Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -     Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -     Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -    
Micsoreaza fontMareste font

Poti depasi orice handicap daca ai vointa


Breasla micilor meseriasi din Romania aproape ca a disparut in ultimii 15 ani. Si micile ateliere de reparatii incaltaminte sunt ca si inexistente. in Otelec, insa, cei care doresc sa-si repare un pantof sau o haina din piele au, totusi, unde sa o faca. Demes Buzas, in varsta de 41 de ani, se incapataneaza sa traiasca din meseria care l-a facut cunoscut printre sateni, chiar daca oamenii care-i incredinteaza pantofii sa-i pingeleasca sunt tot mai rari.
in momentul in care il vezi cu cata migala sta aplecat asupra unei perechi de pantofi pentru a o repara, nu observi marea problema a mesterului. inca din nastere, o boala incurabila l-a lasat cu un defect la ambele picioare. Boala acutizandu-se, in adolescenta a fost necesara amputarea membrelor inferioare. "Nu m-am considerat, insa, niciodata un handicapat. Dumnezeu mi-a dat maini si am stiut ca voi putea sa ma intretin din munca", spune Demes.
Constient, insa, ca nu va putea duce o viata normala, a urmat o scoala profesionala speciala, specializandu-se in meseria de pantofar. "Am avut noroc ca si tata s-a ocupat de reparatii de pantofi, in tinerete. El facea asa, de placere, eu insa am fost nevoit sa iau mai in serios aceasta meserie. in plus, mi-a si placut ceea ce fac. Sunt un om rabdator si pentru ca sa faci aceasta meserie asa cum trebuie, e nevoie de multa rabdare".
Privind in urma, din 1981, de cand practica aceasta meserie, Demes spune ca nici nu mai tine minte cate perechi de pantofi a reparat. Si daca la inceput aceasta meserie era pentru el un mod de a face un ban in plus, cu timpul a devenit o... pasiune. "Am o pensie de handicap care nu ajunge la doua milioane de lei pe luna. Ma descurc foarte greu. Meseria mea m-a ajutat ani de zile sa pot sa mai fac niste bani. Acum insa nu mai poate fi vorba de asa ceva. Am tot mai putini clienti. in plus, acum se gasesc pantofi pe toate drumurile, ieftini, si oamenii prefera ca in loc sa-i repare sa-si cumpere alta pe-reche. Si asa, de multe ori, iti este imposibil sa repari o pereche de pantofi din musama, care imediat se crapa si nici nu poate fi lucrata usor", spune pantofarul din Otelec.
Demes spune ca sunt luni in care ii este efectiv dor sa repare o pereche de pantofi. Situatia se mai schimba o data cu venirea iernii atunci cand "oamenii isi scot incaltamintea si o pregatesc pentru timpul rau. in rest, sunt saptamani cand nu am nimic de reparat. imi este greu, pentru ca eu stau destul de rau si cu vederea si nu prea pot sa fac multe lucruri. in plus, ma deplasez greu si nu pot munci altceva nimic. Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat maini bune sa pot sa ma intretin ca altfel nu stiu ce as face".
Daca numarul satenilor care isi aduc pantofii la reparat la Demes Buzas este tot mai mic, omul mai castiga un ban de pe urma crescatorilor de cai, care isi aduc hamurile la reparat. Iar "afacerea" aceasta inca merge...