Informatii:
Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -     Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -     Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -    
editia 31 octombrie - 3 noiembrie 2013
rss feed
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri pe e-mail

15°C

Umiditate:93%
Viteza vantului:10 KMH
Vizibilitate:5 km
  4.5114
  0.1605
Social | 20 - 22 martie 2006 | Mircea PAVELESCU
Micsoreaza fontMareste font

Noul Cod Penal - o noua amanare a intrarii in vigoare


Amanarea intrarii in vigoare a noului Cod Penal (Legea 301/2004) si a Legii 294/2004 va intra in discutie luni la Camera Deputatilor.
Principalele cauze pentru care se solicita, prin proiect de lege, amanarea momentului aplicarii noului Cod Penal pana la data de 1 septembrie 2006 se refera in primul rand la "lipsa unei baze materiale si umane restructurate pe principii moderne, care sa permita punerea in aplicare a noului sistem al pedepselor si a regimurilor diferentiate de executare in penitenciare si in afara acestora". In "Expunerea de motive" cu privire la amanarea intrarii in vigoare a noului Cod Penal (document postat pe site-ul Camerei Deputatilor) primul-ministru Calin Popescu Tariceanu insiruie o lunga lista de motive pentru care acest act legislativ nu poate fi inca pus in aplicare. Poate, cea mai importanta e existenta in acest nou act normativ a unor "dispozitii contradictorii si prevederi care contravin principiilor fundamentale prevazute in Constitutie si in tratatele internationale la care Romania este parte. Aceste dispozitii, o data intrate in vigoare, ar prilejui solutii arbitrare, cu consecinte grave asupra starii de libertate a persoanei condamnate".
Printre alte "anomalii" din noul Cod Penal este amintita si posibilitatea condamnarii, pentru aceeasi infractiune, la un an de inchisoare sau la... inchisoare pe viata, prevedere care, fara indoiala, ar deschide o "cutie a Pandorei" in ceea ce priveste abuzurile din Justitie : "In acest sens, sunt elocvente dispozitiile in materia sanctionarii tentativei, care incalca principiul proportionalitatii pedepselor, permitand, de pilda, aplicarea pentru infractiuni de aceeasi natura, ramase in faza de tentativa, a pedepsei cu inchisoarea de la un an pana la detentia pe viata". Nu in ultimul rand, este invocata, in sprijinul amanarii intrarii in vigoare a noului Cod Penal, si "insuficienta personalului instantelor si parchetelor, chemat sa aplice noile reglementari".
Trebuie spus ca si Ministerul Justitiei a sustinut, inca din vara, amanarea intrarii in vigoare a acestui act legislativ, intrucat, dupa cum se preciza inca de atunci "noul Cod Penal contine reglementari greoaie si inadecvate (precum clasificarea infractiunilor in asa-numite crime si delicte) sau chiar neconstitutionale".
De altfel, Ministerul Justitiei a supus dezbaterii publice un proiect de lege de modificare si completare a Codului Penal, printre cele mai importante prevederi din acest proiect numarandu-se dezincriminarea infractiunilor de insulta si calomnie.