Informatii:
Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -     Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -     Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -    
Economic | 21 - 23 ianuarie 2008 | Mircea PAVELESCU
Micsoreaza fontMareste font

Discretie la Politie


Aparitia unor baze de date cu tepele si teparii din Romania, creata in urma unor initiative private era mai mult decat necesara, si din cauza atitudinii autoritatilor statului, care trateaza cu maxima discretie patronii si firmele care se fac vinovati de fraude. Daca in urma cu ceva ani pe buletinele de presa aparea clar numele societatii si al patronilor sau administratorilor care au comis fraude, iar intreprinzatorii care citeau cat de cat presa locala stiau ca anumite firme trebuie evitate din principiu, mai nou, buletinele de presa, in cazul unor fraude, arata cam asa : "In urma activitatilor de cercetare penala desfasurate de ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Timis, s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru comiterea infractiunii de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la inselaciune, fata de numita H. A. G. MARINELA, de 23 ani, domiciliata in Iasi, care, in calitate de administrator la o societate comerciala cu sediul in Iasi, a emis catre o societate comerciala din Timisoara, 3 cec-uri in valoare totala de 42.000 lei, fara a avea disponibil la tras, fiind totodata in interdictie bancara de a emite instrumente de plata". Deci, fara nume de tepar, fara nume de firma. In aceste conditii, e lesne de inteles ca teparii cu onoarea nepatata continua sa faca ce stiu ei mai bine.

Date mai putine la Registrul Comertului

Discretia de la Politie s-a extins si la Registrul Comertului care, de la 1 octombrie 2007, nu mai furnizeaza date personale, cum ar fi codul numeric personal sau domiciliul persoanelor care au calitatea de asociat, actionar, reprezentant legal sau cenzor al unei firme. Argumentul pentru "secretizarea" patronilor e legat de faptul ca Romania trebuie sa-si modifice legislatia in asa fel incat sa se adapteze normelor europene referitoare la respectarea dreptului la viata privata si la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Astfel, in timp ce statul devine tot mai opac in ceea ce priveste patronii si firmele specializate pe inselaciuni, mediul privat incearca sa-si gaseasca instrumente proprii de auto-protectie impotriva fraudelor.