Amnistierea prejudiciilor la bugetele de asigurări sociale – un precedent periculos

200 de pensionari timişeni – beneficiari ai amnistiei

pensie_cupon_arq_ro_13870300Probabil cu legătură directă cu perioada de „avanpremieră” de campanie electorală în care am intrat, Guvernul dă stattul unor campanii de amnistieri pentru prejudicii aduse bugetului asigurărilor sociale de stat, deşi este unul dintre cele mai şubrede bugete. Astfel, cu toate că fondul public de pensii are un viitor incert, Guvernul a decis să amnistieze pensionarii care au primit pensii mai mari pe baza unor declaraţii sau adeverinţe false. Pe lângă aceştia, de amnistie beneficiază şi mamele care au beneficiat şi de indemnizaţie de creştere a copilului, şi au obţinut şi venituri din alte surse. Se pare însă că se uită un lucru fundamental: o asemenea decizia va putea fi invocată oricând ca precedent de către cei care vor încerca, pe viitor, să fraudeze bugetul asigurărilor sociale.

 

21.000 de pensionari amnistiaţi în ţară

Peste 21.000 de pensionari care figurează cu debite vor fi scutiţi de plata acestora, rezultă din nota de fundamentare ce însoţeşte proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, potrivit căreia în alte 9.593 de cazuri s-a stabilit că este culpa beneficiarilor.

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, fiind stabilite debite pentru 31.118 pensionari.

„În prezent, din datele prezentate de Casa Naţională de Pensii Publice, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 31.118 pensionari din care, pentru 9.593 pensionari, debitele au avut drept cauză culpa pensionarilor. În prezent, din datele prezentate de casele de pensii sectoriale, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 230 pensionari. Ţinând cont de faptul că pentru pensionarii proveniţi din anumite categorii socio-profesionale (militari, agricultori şi personalul auxiliar de pe lângă instanţele judecătoreşti) există reglementări privind scutirea de la plata unor debite, proiectul de lege are în vedere reglementarea unitară, cu privire la scutirea de la plată a debitelor generate de interpretări neunitare ale legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale, pentru toate categoriile de pensionari”, se arată în nota de fundamentare.

Proiectul de act normativ prevede că pensionarii aflaţi în evidenţa sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiţi de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina acestora, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale şi pensiilor.

„Sumele provenite din debitele deja recuperate până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, nu se restituie. Contribuţia de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată, nu se recuperează”, se arată în proiectul de lege.

Documentul mai stabileşte că debitele ce au drept cauză culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condiţiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu vor face obiectul scutirii la plată.

Scutirea de la plată a debitelor se va face indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatării existenţei debitelor.

Proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii va fi în dezbatere publică până în 15 septembrie. Premierul Ponta a anunţat, la 31 iulie, că Guvernul va aproba un proiect de lege pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasaţi anterior, el cerând ministrului Muncii să elaboreze un astfel de act pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care aceştia să se sinucidă şi spunând că aceşti pensionari „probabil au greşit”, dar nu au făcut-o „pentru a se îmbogăţi”. Legea privind amnistia va fi aplicată pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizaţii pentru mame şi sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, să restituie bani, a declarat premierul Ponta, precizând că este o amnistie fiscală, nu penală. În ultima perioadă au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligaţi să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câţiva ani.

„Sunt aproximativ 200 de beneficiari în Timiş”

Conform evidenţelor Casei Judeţene de Pensii Timiş, în judeţ nu sunt prea multe cazuri în care se va aplica amnistia. „Noi estimăm că ar fi 200 de pensionari care ar beneficia de prevederile acestei legi. Oricum, nu s-a pus problema ca, în cazul în care am constatat nereguli, să recuperăm imediat şi integral toate sumele, ci se mergea pe o recuperarea eşalonată, cu sume lunare care nu depăşeau o treime din pensie”, spune Viorel Popa, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Timiş.

„Se crează un precedent”

Economistul timişorean Nicolae Bobiţan atrage atenţia că aplicarea acestei amnistii crează un precedent, care va fi invocat mereu pe viitor, în situaţii de acest gen. „Riscăm ca pe viitor, când vor mai exista tentative de prejudiciere a fondului public de pensii, să se invoce mereu acest precedent al amnistierii. Este o situaţie periculoasă pentru stat. Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să se meargă pe ideea recuperării acestor sume, chiar şi eşalonat. Sau măcar să se încerce acest lucru”, spune Nicolae Bobiţan.

Un sistem în care erau deja destule probleme

Decizia amnistierii a venit după ce, în ultima perioadă anchetele legate de posibile fraude care afectează fondul de pensii de stat par să se deruleze în serie. Mai mulţi medici se află în vizorul serviciilor specializate, fiind suspectaţi de măsluirea unor dosare de pensionare, în schimbul unor atenţii din partea celor care sperau la o pensie anticipată. Conform anchetatorilor, persoanele apelau la ajutorul acestora pentru a fi încadrate în anumite grade de handicap, pentru revizuirea dosarelor de pensionare sau pentru prelungirea concediilor medicale până la maximul admis de lege, adică 180 de zile.Toate dosarele asupra cărora planează suspiciunea că ar fi fost obţinute pe baza şpăgilor urmează să fie reexaminate de către Comisia de Reevaluare, din Capitală.

Acesta este însă doar vârful unui fenomen de amploare, despre care s-a discutat nu o dată şi în Timiş, unde an de an Casa Judeţeană de Pensii a luat măsuri pentru recuperarea sumelor încasate necuvenit de pensionari. Şi anul trecut s-au desfăşurat activităţi de executare silită a debitelor, generate din diverse motive, cum ar fi solicitarea de către petenţi a unor drepturi la pensia de urmaş după soţul decedat, declarând în fals că nu mai au şi un alt venit (în aceste situaţii s-a procedat la întocmirea unor plângeri penale pe de o parte, iar pe cealaltă parte, la recuperarea pe cale civilă a debitelor constatate), hotărâri judecătoreşti contradictorii pe diverse niveluri ale instanţelor şi valorificarea, la stabilirea drepturilor de pensie, a unor adeverinţe false de vechime în muncă (şi pentru aceste situaţii s-a procedat la introducerea de plângeri penale).

„Conform procedurii de executare silită pentru dosarele aflate în această procedură, s-au luat măsuri asiguratorii în sensul de înfiinţării de popriri pe drepturile de pensie existente în evidenţa instituţiei noastre, concomitent cu popriri pe salarii la cei ce lucrează. În anul 2013 s-a declanşat procedura de executare silită sau a fost continuată, pentru un număr de 307 de debitori persoane fizice, pentru o sumă de 1.221.390 lei şi s-a recuperat prin încasări (urmare deplasării în teren sau prin reţineri) suma de 882.642,02 lei”, spun reprezentanţii CJP Timiş.

Oficialii CJP Timiş susţin că, în general, atunci când există dubii în legătură cu adeverinţele pe baza cărora se solicită calcularea şi recalcularea pensiilor, instituţia cere confirmări de la firmele emitente. De obicei, aceste confirmări sunt furnizate prompt. Dacă sunt însă probleme, în unele cazuri grave se sesizează organele de cercetare penală.  

Recent s-a dovedit că neregulile legate de stabilirea şi acordarea pensiilor nu ocolesc nici Timişul, unde în acest an au avut loc mai multe percheziţii la Casa Locală de Pensii Lugoj, fiind vizat un angajat al instituţiei suspectat că a falsificat adeverinţe de vechime în muncă pentru mai multe persoane, pentru ca acestea să primească pensii ilegal. Prejudiciul este estimat la 200.000 de lei

“În perioada 2005 – 2012, cel în cauză ar fi întocmit în fals, în schimbul unor sume de bani, adeverinţe de vechime în muncă pentru mai multe persoane din zone rurale aparţinând municipiului Lugoj şi oraşului Făget, în baza cărora ar fi fost acordate în mod ilegal pensii. În urma cercetărilor, s-a stabilit că angajatul ar fi întocmit aceste adeverinţe, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 150 şi 3.000 de lei”, a precizat Poliţia Timiş, care instrumentează acest caz, prin Serviciul de Investigare a Fraudelor. Bărbatul ar fi fost ajutat de tatăl său, fost angajat al unei societăţi comerciale, pe numele căruia ar fi fost întocmite adeverinţele. “În activitatea infracţională acesta ar fi fost sprijinit de tatăl său, fost administrator al unei societăţi comerciale în numele căreia ar fi fost întocmite adeverinţele. În prezent societatea respectivă este radiată de la Oficiul Registrului Comerţului”, spun reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Până în prezent au fost identificate 15 persoane care ar fi obţinut în mod ilegal pensii pentru limită de vârstă.

În acest caz, poliţiştii efectuează cercetări pentru înşelăciune prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori alte mijloace frauduloase, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Print Friendly, PDF & Email