A fost avizată construirea, la Timişoara, a unui Institut Regional de Oncologie

Cladire viitor Spital Municipal TimisoaraMinisterul Sănătăţii îşi anunţă intenţia de a construi un institut oncologic regional la Timişoara. A fost avizată demararea lucrărilor de construcţie. Acum se caută fonduri.

 

S-a dat avizul. Se caută fonduri.

Consiliul interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe a avizat, la propunerea Ministerului Sănătăţii, demararea lucrărilor de construcţie a Institutului Regional de Oncologie Timişoara, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Institutul va funcţiona în imobilul ridicat în urmă cu aproape 15 ani pentru a devenit Spital Municipal, amplasat la ieşirea din Timişoara, pe DN 6, pe o suprafaţă de 5,5 hectare, proprietatea Ministerului Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Timiş.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că institutul va fi dotat cu echipamente de ultimă generaţie şi cu un heliport. Valoarea construcţiei şi dotării unităţii se ridică la 500 de milioane de lei, bani pe care Ministerul Sănătăţii intenţionează să îi obţină în cea mai mare parte din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat şi din sponsorizări. Construcţia ar putea începe anul viitor, în funcţie de accesarea fondurilor, iar durata lucrărilor va fi de cel puţin trei ani.

Ministerul Sănătăţii are în vedere dezvoltarea unui institut oncologic în zona Banatului încă din anul 2009, când a propus, printr-o hotărâre de guvern, înfiinţatrea acestuia. Proiectul a fost, însă, abandonat, fiind invocată lipsa de fonduri.

În 2012, în contextul anului electoral, discuţiile au fost reluate. Şi s-a reuşit, atunci, realizarea studiului de prefezabilitate şi a studiului de fezabilitate, de către Ministerul Sănătăţii. Studii din care rezulta că Institutul va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continuă şi paliaţie, precum şi spaţii dedicate activităţii didactice.

Interpelare parlamentară, cu răspuns peste şase luni

Cornel Samartinean bustA urmat o nouă perioadă în care nu s-a mai întâmplat nimic. Ceea ce, în septembrie anul trecut, l-a determinat pe deputatul PNL de Timiş Cornel Sămărtinean să facă o interpelare către Ministerul Sănătăţii, atrăgând atenţia că banii alocaţi pentru documentaţia preliminară necesară demarării construcţiei Institutului Regional de Oncologie, de pe Calea Torontalului, ar putea fi pierduţi, dacă nu se demarează investiţia propriu-zisă, studiul de fezabilitate fiind pe punct de a expira, iar clădirea continua să se degradeze. „Suma care a fost atribuită de Ministerul Sănătăţii pentru realizarea documentaţiei poate fi considerată pierdută, pentru că studiul de fezabilitate întocmit nu mai are corespondent în realitate, ţinând cont de faptul că, fără măsuri minime de protecţie, clădirea de pe Calea Torontalului se degradează pe zi ce trece”, se arăta în interpelarea deputatului timişorean, despre care TIMPOLIS a scris în luna martie a acestui an.

Ministerul Sănătăţii a fost atât de interesat de această problemă că a răspuns după câteva luni, prin materie anul acesta, deşi ar fi trebuit să răspundă în maximum 30 de zile, adică în octombrie anul trecut.

Răspunsul, ca în multe alte cazuri de acest gen, nu lămurea mai nimic. Ministerul Sănătăţii recunoaştea că încă din 2012 a alocat suma de 850.000 de lei pentru realizarea documentaţiei necesare investiţiei şi că „perioada de finalizare şi, respectiv, de a deveni funcţional a Institutului Regional de Oncologie Timişoara va fi stabilită ca urmare a elaborării şi adoptării Hotărârii de Guvern pentru aprobarea documentaţiilor tehnico-economice aferente promovării obiectivului de investiţii, care este în curs de avizare”. Ca atare, nu se avansa niciun termen clar.

Incidenţă crescută a cazurilor de cancer, în zona de vest

Timişul rămâne unul dintre judeţele cu o incidenţă crescută a cazurilor de cancer, raportată la zona de vest, dar şi nivel naţional. Aici apar anual peste 2.200 de cazuri noi de cancer, incidenţa anuală fiind de 335 de cazuri noi la 100.000 de locuitori.

Tot în Timiş se înregistrează cea mai mare prevalenţă a cancerului din zona de vest – 25 la mia de locuitori, faţă de 24, în Caraş-Severin, 23, în Arad sau 17, în Hunedoara. De asemenea, Timişul este pe locul doi în regiunea Vest ca mortalitate cauzată de cancer. Aradul e primul loc, cu 245 de decese la 100.000 de locuitori, urmat de Timiş, cu 240 de decese la 100.000 de locuitori, Caraş-Severin, cu 239 de decese, şi Hunedoara, cu 218 decese.

În momentul de faţă, numărul bolnavilor de cancer înregistraţi în Timiş a ajuns la 13.413. În plus, conform reprezentanţilor Asociaţiei OncoHelp Timişoara, tendinţa de creştere nu pare să se stabilizeze. 

Print Friendly, PDF & Email