3,3 milioane de euro pentru reabilitarea Parcului Central, din Timişoara

Ordinul Peisagiştilor acuză lipsa unei dezbateri publice şi a unui concurs de idei

Parcul Central TimisoaraPrimăria Timişoara a aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea Parcului Central, în care se doreşte să se investească peste trei milioane de euro. Ordinul Peisagiştilor spune că o lucrare de o asemenea amploare nu e normal să înceapă fără un concurs de idei şi o dezbatere publică, atât cu cetăţenii Timişoarei, cât şi cu specialiştii din domeniu.

 

O investiţie de aproape 15 milioane de lei

Direcţia de Mediu şi-a propus ca în acest an să înceapă lucrările de modernizare a Parcului Central (Scudier). Primăria Timişoara a aprobat recent aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru această investiţie.

Direcţia de Mediu susţine că actualul aspect trebuie schimbat, menţionând că amenajarea actuală este mai degrabă una parţial geometrică, stilul geometric este prezent doar pe cele două alei principale, restul parcului are un caracter peisager, pe alocuri de masiv închis forestier. Conceptul de modernizare a propus armonizarea stilului peisager al fondului general al amenajării existente cu accente în stil geometric clasic.Se estimează că, astfel, se vor degaja peluzele şi se vor înfiinţa pete de vegetaţie de mică înălţime. În plus, se mai are în vedere ca aerisirea spaţială sub coronamentul arborilor să se facă prin tăieri de egalare. De asemenea, conform documentaţiei aprobate, se vor crea noi centre de interes, cum ar fi un foişor de muzică, gradene verzi şi un labirint.

Valoarea totală estimată în această documentaţie se înscrie în tradiţia sumelor foarte mari cheltuite în ultimii ani pe spaţii verzi – respectiv 14,8 milioane de lei, adică peste 3,3 milioane de euro, prognozându-se că acest gen de lucrări s-ar putea finaliza în 12 luni.

Controverse încă din 2013

Andrei CondorosLa sfârşitul anului 2013 Primăria invita timişorenii să se implice în reamenajarea Parcului Central, având posibilitatea să opteze între stilurile de amenajare printr-un sondaj pe site-ul Primăriei.

Asociaţia Peisagiştilor şi Ordinul Arhitecţilor acuzau Municipalitatea de lipsă de transparenţă. Afirmând că proiecte definitorii pentru dezvoltarea şi aspectul viitor al oraşului sunt ţinute la secret sau că fac obiectul unei consultări publice formale.

Nemulţumirile au plecat de la modul în care, spuneau contestatarii, s-a mimat consultarea publicului în legătură cu felul în care se doreşte amenajarea Parcului Central. Reprezentanţii Asociaţiei Peisagiştilor şi cei ai Ordinului Arhitecţilor reclamau că pentru proiectul de reamenajare a Parcului Central s-a venit în faţa opiniei publice doar cu două variante: o amenajare în stilul unei grădini vieneze, având ca sursă de inspiraţie grădinile Palatului Schonbrunn, şi una inspirată de modelul de amenajare englez, după exemplul grădinilor Palatului Buckingham.

În cadrul sondajului, care a vizat identificarea soluţiei celei mai agreate privind reamenajarea Parcului Central, şi-au exprimat punctul de vedere aproape 2.000 de timişoreni, dintre care 1.100 s-au declarat în favoarea unei amenajări peisagistice de tip grădină vieneză.

Conducerea Asociaţiei Peisagiştilor din România, filiala Teritorială Vest, preciza atunci că sugestiile profesioniştilor nu sunt luate în calcul în cazul unor proiecte care influenţează în mod definitoriu felul în care va arăta Timişoara de mâine, menţionând că nu se apelează la specialişti şi se informează târziu opinia publică şi specialiştii cu privire la proiecte importante. De aceea, se şi reacţionează tardiv sau nu se mai poate face nimic în unele cazuri, pentru că Primăria ţine secrete aceste proiecte de interes public, sau li se cere opinia unor oameni care se manifestă în necunoştinţă de cauză.

Opinia Asociaţiei Peisagiştilor din România nu s-a schimbat nici acum. “Eu nu ştiu să se fi organizat o dezbatere serioasă pe acest proiect sau un concurs de proiecte. Nu e normal să se facă o simplă atribuire, nu aşa se fac lucrurile în cazul unui proiect de acest gen. S-au fixat aceste două obiective – reamenajarea Parcului Central şi a Bălţii Lămâiţa, fără să se discute prea mult despre cine face şi cum face aceste lucrări. Rezultatul probabil că se va vedea la final, aşa cum s-a întâmplat şi la alte proiecte, când ne vom minuna de ce a ieşit”, ne-a declarat Andrei Condoroş, preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România, filiala Teritorială Vest.

 

Citeşte şi:

Reamenajarea Parcului Central încinge spiritele la Timişoara

 

Asociaţia Peisagiştilor acuză Primăria că ţine secrete proiecte legate de dezvoltarea şi aspectul Timişoarei

Print Friendly, PDF & Email